Tεχνητή καρδιά δίνει αυτονομία στον ασθενή

Tεχνητή καρδιά δίνει αυτονομία στον ασθενήΗ πρώτη τεχνητή καρδιά, που παίρνει ενέργεια από μια μικρή συστοιχία μπαταριών οι οποίες μεταφέρονται εύκολα από τον ασθενή, προσδίδοντας του αυτονομία κινήσεων, τοποθετήθηκε μετά από έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε ασθενή στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη τεχνητή καρδιά είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και πλαστικό, ζυγίζει ένα κιλό και λειτουργεί σαν υδραυλική αντλία για την μεταφορά του αίματος από τους πνεύμονες στην καρδιά. Η επιτυχής μεταμόσχευση έγινε από τους χειρουργούς του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ, Λέιμαν Γκρέι και Ρόμπερτ Ντόουλινγκ, ενώ η επέμβαση διήρκεσε επτά ώρες. Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου Jewish Hospital κ. Κάθι Κιντλυ δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια μεταμόσχευση μια και η καρδιά δεν έχει καμία εξωτερική υποστήριξη.

Ο χειρουργός Ρόμπερτ Ντόουλινγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, δήλωσε ότι οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς δεν ξεπερνούν τις 2.000 ετησίως, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση φθάνουν τα 100.000 άτομα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτοί που επωφελούνται από την συκεκριμένη τεχνητή καρδιά, είναι οι καρδιοπαθείς που ο χρόνος επιβίωσως δεν ξεπερνά τις 30 ημέρες, και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι προκειμένου να σωθούν. Φυσικά θα πρέπει να είναι γνώστες των κινδύνων μιας τέτοιας εγχείρισης.

Η τεχνητή καρδιά κατασκευάστηκε από την εταιρία Abiomed Inc. που εδρεύει στο Ντάνβερς της Μασαχουσέτης και σχεδιάστηκε για τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε στους γιατρούς την έγκριση για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους με την καρδιά AbioCor και για τη μεταμόσχευση πέντε τέτοιων τεχνητών καρδιών σε πολύ βαριά ασθενείς, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη μοσχεύματος από άλλους δότες.

Η AbioCor δεν κυκλοφορεί ακόμη στο εμπόριο. Θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για τους ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τα διαθέσιμα μοσχεύματα.

Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα ή το φύλο του ασθενούς που δέχτηκε το τεχνητό μόσχευμα, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σήμερα σταθερή και προσπάθησαν να κρατήσουν μυστική την συγκεκριμένη μεταμόσχευση για ακόμη 30 μέρες, πράγμα το οποίο όμως δεν κατόρθωσαν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση