Ασπιρινη | εξω σφυρος περονης | ριξι μιτρας | ανεπαρκεια τραχηλου συμπτωματσ | πολυποδας στα παιδια

Οι άγνωστες δυνατότητες του εγκεφάλουΑνεξήγητο παραμένει μέχρι σήμερα το φαινόμενο, άνθρωποι που πάσχουν από αυτισμό ή κάποιες μορφές άνοιας, να εμφανίζουν εξαιρετικές ικανότητες σε κάποιον εξειδικευμένο τομέα όπως στα μαθηματικά, στη ζωγραφική ή και στη μουσική. Ας θυμηθούμε την ερμηνεία του Dustin Hoffman στον "Ανθρωπο της Βροχής", όπου υποδυόταν ακριβώς έναν τέτοιο άνθρωπο.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Βρετανού Stephen Wiltshire, ο οποίος με μια ματιά μπορεί να σχεδιάσει με λεπτομέρειες, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ή των αδελφών Paravicini που μπορούν με ένα άκουσμα, να παίξουν ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι.

Πρόσφατες έρευνες έρχονται να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με αυτές εντοπίστηκε τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο εάν τεθεί "εκτός λειτουργίας", μπορεί να διεγείρει τα καλλιτεχνικά ταλέντα μιας μεγαλοφυίας.

Ο Δρ Dr Bruce Miller από το University of California in San Francisco. Μελετώντας αξονικές τομογραφίες ασθενών του με άνοια ή αυτισμό και ειδικά ταλέντα, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία τους είχαν προβλήματα στον αριστερό κροταφικό λοβό.

Ο Δρ Allan Snyder, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και διευθυντής του Κέντρου για τον Εγκέφαλο, λεει ότι σύμφωνα με τη θεωρία που έχει αναπτύξει, όταν κάποιο τμήμα του εγκεφάλου δεν δουλεύει κανονικά, δίνει την ευκαιρία σε άλλα τμήματα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Οι "ειδικοί" αυτοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να φθάσουν σε σημεία του εγκεφάλου, που εμείς δεν μπορούμε. Έχουν προνομιακή πρόσβαση σε τμήματα του εγκεφάλου που αφορούν στους ήχους, στην όραση και στους αριθμούς.

Την πειραματική απόδειξη των παραπάνω θεωριών προσπάθησε να δώσει μια ερευνητική ομάδα από το Flinders University, στην Αδελαΐδα, στην Αυστραλία. Για τον σκοπό αυτό, έκανε πείραμα σε 17 εθελοντές, χρησιμοποιώντας την διακρανιακή μαγνητική διέγερση, μια τεχνική που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Με αυτόν τον τρόπο, πέτυχαν την αδρανοποίηση του προσθίου κροταφικού λοβού. Οι εθελοντές εξετάστηκαν για τις ικανότητές τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.
Οι 5 παρουσίασαν βελτίωση στις ζωγραφικές τους ικανότητες και στην ικανότητά τους να υπολογίζουν την ημέρα της εβδομάδας με δεδομένη την ημερομηνία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.