amfalokiln | πνευμονιοκοκκος εμβολιο παρενεργειες | σκυλος κολιτιδα συμπτωματα | αυστραλιανο αντιγονο

Νέο φάρμακο για κάποιες μορφές AlzheimerΡιβαστιγμίνη λέγεται το νέο ελπιδοφόρο ερευνητικό φάρμακο για την αντιμετώπιση κάποιων μορφών της νόσου Alzheimer, μιας μορφής άνοιας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σγουρόπουλος, σε σχετική ημερίδα με θέμα "’νοιες και Νόσος του Alzheimer". Την ημερίδα διοργάνωσε ο Τομέας Νευροεπιστημών Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά της διάρκεια της ημερίδας, συζητήθηκαν οι πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις που αφορούν τις άνοιες, ενώ ο καθηγητής παρουσίασε τα νέα ελπιδοφόρα ευρήματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, σχετικά με τη νόσο Lewy Body.

Τη δεύτερη συνηθέστερη μορφή άνοιας, μετά τη νόσο Alzheimer, αποτελεί σήμερα η νόσος LB (νόσος Alzheimer τύπου Lewy Body), καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό 15-25% επί του συνόλου των περιστατικών άνοιας. Στη νόσο σημειώνεται μία πρώιμη παρουσία διαταραχών της συμπεριφοράς, όπως οπτικές ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, απάθεια, κατάθλιψη. Αντίθετα, στην Alzheimer αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet, η ουσία ριβαστιγμίνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου LB. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μία διεθνής μελέτη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ian McKeith και συναδέλφων του από το Πανεπιστήμιο του Newcastle Upon Tyne, στην Αγγλία, με τη συμμετοχή ασθενών με LB από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Στους ασθενείς χορηγούνταν μέχρι και 12 mg ριβαστιγμίνης (αναστολέας χολινεστεράσης) ημερησίως ή εικονικό φάρμακο επί 20 εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μία περίοδος διακοπής του φαρμάκου επί τρεις εβδομάδες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος συμπεριφοράς κατά την έναρξη της μελέτης και πάλι στις εβδομάδες 12, 20 και 23. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα γνωστικής αξιολόγησης μέσω H/Y και νευροψυχολογικές δοκιμασίες.

Οι ασθενείς που λάμβαναν ριβαστιγμίνη ήταν σημαντικά λιγότερο απαθείς και αγχώδεις και είχαν λιγότερες ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις, όσο ήταν υπό φαρμακευτική αγωγή, σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.