ouria | φλεβοκομβική ταχυκαρδία | ουρηθρίτιδα αανδρες | εκφυση τετρακεφαλου | λεπτα κοπρανα ευερεθιστο εντερο

Αισιόδοξα μηνύματα για το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιαςΑισιόδοξα είναι τα μηνύματα για όσους πάσχουν από βαριές διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, το λεγόμενο σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, που αποτελεί και το συχνότερο αίτιο ημερήσιας υπνηλίας, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που μας απέστειλε το Εργαστήριο Υπνου του πνευμονολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ημερήσια υπνηλία ασθενών με σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον και φαρμακευτικά, όπως τονίστηκε στην επιστημονική ημερίδα για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ημερήσιας υπνηλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η πάθηση αυτή, υπογράμμισε στην εισήγησή της η πνευμονολόγος κ. Σοφία Σχίζα, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υπνου του ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης, ταλαιπωρεί τον ασθενή και επιδρά στην ψυχική και νοητική του υγεία.

Η σοβαρότερη επίπτωση της υπνηλίας είναι φυσικά τα τροχαία ατυχήματα, που για τη χώρα μας είναι οξύτατο πρόβλημα, εξίσου σημαντικό με αυτό των ναρκωτικών, του Ειτζ ή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Από μελέτες, που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με σύνδρομο απνοιών στον ύπνο διατρέχουν μέχρι 8,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Το 42% των ασθενών με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο ανέφεραν ότι παρουσίασαν ένα τουλάχιστο επεισόδιο ύπνου στη διάρκεια της οδήγησης εβδομαδιαίως.

Είναι φανερό λοιπόν, πρόσθεσε η κ. Σχίζα, ότι το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο διαταράσσει όλους τους ζωτικούς βιολογικούς ρυθμούς και κλονίζει τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία ενώ είναι αναγκαία η αξιολόγηση της βαρύτητας της υπνηλίας που αποτελεί το προεξάρχον σύμπτωμα.

Μία νέα φαρμακευτική ουσία, η μοδαφινίλη, που αποδείχτηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της υπνηλίας σε νακροληπτικούς και σε ασθενείς με ιδιοπαθή υπνηλία, το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται και στην υπολειμματική υπνηλία των ασθενών με σύνδρομο απνοιών στον ύπνο.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μειώνει την υπνηλία και την ημερήσια διάρκεια του ύπνου, ενώ βελτιώνει την εγρήγορση και τη μακράς διάρκειας μνήμη, χωρίς να επιδρά στο νυχτερινό ύπνο ή να δρα στις διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η μοδαφινίλη θα μπορούσε πιθανά να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς, που ενώ βρίσκονται σε σωστά ελεγχόμενη θεραπεία με συσκευή χορήγησης συνεχούς θετικής πίεσης στους ανώτερους αεραγωγούς μέσω ρινικής μάσκας (CPAR), εμφανίζουν υπολειμματική υπνηλία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.