γαστριτιδα σε σκυλο θεραπεια | σωμα ανθρωπου οργανα | πρωτοι καρδιακοι παλμοι εμβρυου | Catering δεθ

Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίαςΑισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας, καθώς νέοι ορίζοντες ανοίγονται μετά την κυκλοφορία φαρμακευτικής ουσίας, η οποία παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθούν οι ενέσιμες δόσεις χορήγησης και να απαλλαγούν οι χρόνιοι ασθενείς από τις μέρα παρά μέρα ενέσεις.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της αναιμίας και συντονιστή τον καθηγητή παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Αχιλλέα Τουρκαντώνη τονίστηκε, ότι κύριο αίτιο εμφάνισης της αναιμίας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι η έλλειψη ενός ενζύμου, που ονομάζεται ερυθροποιητίνη.

Το ένζυμο αυτό παράγεται στους νεφρούς και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ερυθρών κυττάρων στον οργανισμό, οι νεφροπαθείς όμως, λόγω της νεφρικής τους ανεπάρκειας, αδυνατούν να το παράγουν ενδογενώς.

Από τότε που η ερυθροποιητίνη αναγνωρίστηκε ως η ορμόνη που ρυθμίζει την ερυθροποίηση, έγινε το επίκεντρο για την έρευνα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της αναιμίας.

Η ανάπτυξη της ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ερυθροποιητίνης στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπήρξε επανάσταση για τη θεραπεία της αναιμίας στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς μείωσε σημαντικά τον αριθμό των μεταγγίσεων.

Τώρα μια καινοτόμος βιοτεχνολογική πρωτεΐνη, η δαρβεποετίνη άλφα, διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων με τον ίδιο μηχανισμό δράσης, όπως η ανθρώπινη ερυθροποιητίνη, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής νεφρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ. Θράκης Πλουμής Πασαδάκης.

Η ουσία αυτή, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος προσφέροντας σημαντική μείωση και των απαιτούμενων δόσεων ανά ασθενή.

Η δαρβεποετίνη άλφα χορηγείται μόνο μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αναιμία των νεφροπαθών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Ντόμπρος.

Οι ασθενείς αυτοί θα χρειάζονται 30-60% λιγότερες ενέσεις στη διάρκεια του χρόνου έχοντας σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Την ίδια εφαρμογή θα έχει η νέα αυτή φαρμακευτική ουσία και στην αντιμετώπιση της αναιμίας των καρκινοπαθών, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-αιματολογίας στο Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Κλωνιζάκης, που πρόσθεσε, ότι οι μελέτες απέδειξαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.