καταναλωση γλυκων και διαβητησ | παιδια ψυχολογικο προβλημα | πεταμένες φλεβες στους κροταφους

Δεν κοιμόμαστε όσο πρέπειΟ σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε έως και 25% λιγότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία μας, η πνευματική μας κατάσταση αλλά και η συμπεριφορά μας. Ενας άνθρωπος που δεν απολαμβάνει τον ύπνο του, εκτός του ότι έχει άσχημη διάθεση, είναι επιρρεπής και σε διάφορα ατυχήματα είτε στον δρόμο είτε στην εργασία του, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τόσο την δική του όσο και των γύρω του. Αν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό τα τροχαία και εργατικά ατυχήματα οφείλονται στην έλλειψη ή σε διαταραχές ύπνου που αντιμετωπίζουν τα θύματα, στη χώρα μας ούτε οι πολίτες αλλά ούτε ακόμη και οι γιατροί έχουν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αξία αυτής της επιτακτικής βιολογικής ανάγκης του οργανισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή ημερίδα με θέμα "Ημερήσια υπνηλία: αίτια και επιπτώσεις", που διοργανώνουν, το Εργαστήριο Υπνου της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Αγιος Παύλος" Θεσσαλονίκης και το αντίστοιχο Εργαστήριο του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Σάββατο 10/3, στην Αποθήκη Δ΄ του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Οπως εξήγησε η πνευμονολόγος, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υπνου του Νοσοκομείου "Αγιος Παύλος", κ. Ευφημία Βλαχογιάννη, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν προσαρμόζεται στην έλλειψη ύπνου και κάποια στιγμή θα πρέπει να τον αναπληρώνει.

Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα μεγαλύτερα ατυχήματα του αιώνα μας, όπως το διαστημικό ατύχημα με το "Τσάλεντζερ" και τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσέρνομπιλ και στο Three Mile Island, σημειώθηκαν ξημερώματα και ως ένα βαθμό σχετίζονται με την ελαττωμένη ετοιμότητα των εργαζόμενων εξαιτίας της υπνηλίας τους.

Σύμφωνα με την κ. Βλαχογιάννη περιγράφονται συνολικά 80 διαφορετικές παθολογικές διαταραχές ύπνου, οι οποίες αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας του γενικού πληθυσμού.

Συχνότερες διαταραχές είναι η περιστασιακή και η μόνιμη αϋπνία, που συναντώνται στο 40% του ενήλικα πληθυσμού, το σύνδρομο της άπνοιας (ΣΑΥ), που συναντάται στο 4% του γενικού πληθυσμού, το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, σε ποσοστό 2% έως και 15% του πληθυσμού και η ναρκοληψία, σε ποσοστό 0,05%.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε επίσης ότι, περίπου, 1.400 άτομα από τη Βόρεια Ελλάδα, εξετάστηκαν πέρυσι στο Εργαστήριο Ύπνου του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», στο οποίο, υπάρχει λίστα αναμονής έξι μηνών για όσους θέλουν να εξεταστούν. Η εξέταση γίνεται νυχτερινές ώρες σε ειδικούς χώρους, όπου ο ασθενής κοιμάται, ενώ οι γιατροί παρατηρούν τις λειτουργίες του οργανισμού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.