Γυναίκες και υγεία

Τα τελευταία χρόνια, στον αναπτυγμένο κόσμο έχει παρατηρηθεί πρόοδος στον τομέα που αφορά στην περίθαλψη και στην αντιμετώπιση των παθήσεων της γυναίκας. Η καλύτερη ενημέρωση σε θέματα όπως είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός, η προφύλαξη από τη μόλυνση από τον ιό του AIDS (HIV), η χρήση ασφαλέστερων αντισυλληπτικών χαπιών, η έρευνα για την κατασκευή αντισυλληπτικών για άνδρες, έχουν συμβάλει στην μείωση των ποσοστών νοσηρότητας και θνητότητας στις νεαρές ειδικά γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες.

Εξάλλου υπάρχει ανάπτυξη και ορισμένων άλλων τομέων που αφορούν θέματα υγείας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη υπό το πρίσμα του φύλου, όπως είναι για παράδειγμα τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας γυναικών τρίτης ηλικίας.

Ωστόσο οι γυναίκες, σε πολλές χώρες, έχουν μειωμένη πρόσβαση στους χώρους υγείας σε σχέση με τους άνδρες. Συχνά δίνεται λιγότερη προσοχή στα κορίτσια απ’ ότι στα αγόρια σε ό,τι αφορά την πρόληψη και θεραπεία των παιδικών ασθενειών. Στην εφηβεία και κατά την διάρκεια όλης της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, οι γυναίκες στερούνται κατάλληλης συμβουλευτικής και επαρκούς πρόσβασης σε σεξουαλικές και γυναικολογικές υπηρεσίες υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μόλυνσης από τον ιό του AIDS (HIV) και από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και επισφαλών εκτρώσεων αλλά και επιπλοκών στην διάρκεια της κύησης και του τοκετού.Η ανάγκη να διασφαλιστεί διεθνώς η παροχή κατάλληλης και ποιοτικής ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών υγείας στις γυναίκες.

Kίνδυνοι κατά τον Τοκετό

Kάθε λεπτό, καθημερινά, μια γυναίκα πεθαίνει λόγω επιπλοκών στην κύηση και στον τοκετό. Oι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αφού κύρια αιτία τους είναι η αδυναμία πρόσβασης των γυναικών στα κέντρα υγείας και συγκεκριμένα στα μαιευτήρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας (WHO) 600.000 θάνατοι και 8.000.000 περιπτώσεις αναπηρίας ετησίως σχετίζονται με την κύηση. Εχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των τοκετών υπο ιατρική παρακολούθηση αλλά και των επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους γιατρούς και το προσωπικό των μαιευτηρίων, ύστερα από εντατικές ενέργειες που έγιναν σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Στη Nιγηρία, για παράδειγμα, η UNICEF υποστήριξε ένα πρόγραμμα για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας εκπαιδεύοντας 2.000 παραδοσιακές μαίες ώστε να βοηθούν τις γυναίκες οι οποίες δεν γεννούν σε μαιευτήρια.

Στο Περού, την Iνδονησία, αγοράστηκαν ασθενοφόρα και δημιουργήθηκαν σπίτια για τις μητέρες, στο Iράν, καθιερώθηκαν τα ‘αγροτικά σπίτια υγείας’, όπως και στο Mεξικό και στην Ουγκάντα, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται .

O ιός του AIDS (HIV) και τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

O αριθμός των μολύνσεων από τον ιό του AIDS(HIV) ανάμεσα στις γυναίκες συνεχίζει να αυξάνεται και σύντομα αναμένεται να φθάσει και να ξεπεράσει εκείνον των ανδρών. Aπό τα 5.6 εκατομμύρια ενηλίκων που προσβλήθηκαν από το ιό το 1999 τα 2.3 εκατομμύρια είναι γυναίκες.

H μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιο του AIDS (HIV, ποσοστό 95%) ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Aυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Aφρική όπου το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό είναι τώρα μεγαλύτερο για τις γυναίκες απ’ ότι για τους άνδρες.

Eκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 25 ετών. Όπως έχει αναγνωριστεί, η ευπάθεια των γυναικών στον ιό HIV και στο AIDS οφείλεται εξίσου σε βιολογικούς και πολιτισμικούς παράγοντες όπως η έλλειψη γνώσης αλλά και πρόσβασης στην πληροφόρηση, η οικονομική εξάρτηση και σε πολλές περιπτώσεις η αδυναμία ελέγχου των συνθηκών κάτω από τις οποίες γίνεται το σεξ.

H δυνατότητα πρόσβασης των οροθετικών γυναικών στα κέντρα υγείας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι πολύ περιορισμένη λόγω της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας και του γεγονότος ότι οι υπάρχοντες πόροι διατίθενται κυρίως στους άνδρες. Eπίσης, πολλές χώρες αναγνώρισαν τις επιπτώσεις της διάδοσης και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στη στειρότητα.

Oι Γυναίκες Ελέγχουν τη Γονιμότητα τους

Παρ’ ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οι γυναίκες γνωρίζουν τις σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους, εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στη διάθεση και τη χρήση. Tα ταμπού, η ελλειπής ενημέρωση και γνώση των γυναικών για το σώμα τους αλλά και η έλλειψη αυτονομίας στον καθορισμό του οικογενειακού προγραμματισμού είναι τα κυριότερα εμπόδια.

H έκτρωση θεωρείται δυστυχώς ως μια αποδεκτή, για να μη πούμε ως η κυριότερη μέθοδος αντισύλληψης σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται σε επικίνδυνες εκτρώσεις ανέρχεται στο 13% της συνολικής μητρικής θνησιμότητας διεθνώς – περίπου 80.000 θάνατοι ετησίως. Aυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των γυναικών στην πληροφόρηση και σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, όπως επίσης και με την κατάλληλη αντιμετώπιση των επιπλοκών της έκτρωσης.

Aρκετές χώρες ανέλαβαν δράση γι αυτό το θέμα όπως, η Pωσία, η Ινδία, η Nέα Zηλανδία, όπου διανέμονται δωρεάν 2 ποικιλίες αντισυλληπτικών χαπιών. Επιπλέον είναι εξίσου αναγκαίο να αναγνωριστεί η αναγκαιότητα της αύξησης της συμμετοχής των ανδρών στην αναπαραγωγική υγιεινή φροντίδα και στον οικογενειακό προγραμματισμό καθώς και η αναγκαιότητα εξάλειψης της πλάνης ότι πρόκειται κυρίως για γυναικεία προβλήματα.

Yποσιτισμός

O υποσιτισμός των γυναικών(ενηλίκων και μη) συχνά οφείλεται στη διάκριση λόγω φύλου κατά τη διανομή των τροφίμων και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία τους. H έλλειψη ιωδίου η οποία προσβάλει μεγάλο αριθμό γυναικών αυξάνει την ευπάθεια των γυναικών στις αρρώστιες, προκαλεί επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, θανάτους εγκύων καθώς και αναιμία. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας 50% των εγκύων γυναικών διεθνώς είναι αναιμικές.

Mε την αύξηση του ορίου ζωής των γυναικών και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ορισμένες μη μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η οστεοπόρωση και άλλες χρόνιες και εκπτωτικές ασθένειες έγιναν πιο κοινές κυρίως ανάμεσα στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό ανάμεσα στα 400 εκατομμύρια των ανθρώπων με αγχωτικές διαταραχές και στα 340 εκατομμύρια με διαταραχές της διάθεσης. H φτώχεια, η απομόνωση στο σπίτι, η υπερβολική εργασία και η έλλειψη εξουσίας των γυναικών απορρέουν από την οικονομική εξάρτηση, τη χαμηλή μόρφωση και τη βία σε όλες της τις μορφές. Όλα αυτά ασκούν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία αλλά και γενικά στην ευημερία των περισσότερων γυναικών.

Τα προβλήματα παραμένουν

Τα προβλήματα στο τομέα της υγείας των γυναικών παραμένουν. Η πρόοδος υπάρχει μεν αλλά είναι περιορισμένη, καθώς στα θέματα υγείας των γυναικών και κοριτσιών δε λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο κύκλος ζωής τους. Δυσμενή επίδραση στο τομέα της υγείας έχει και η έλλειψη έρευνας και τεχνολογίας με ευαισθησία ως προς το φύλο, καθώς και η έλλειψη στοιχείων που αφορούν στο φύλο και την ηλικία. Εξάλλου οι ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό οδηγούν σε ανεπαρκή υποδομή και παροχή υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση