ανεπαρκεια επινεφριδιων | αερια αιματος | μεταβολισμος μεγαλα κοπρανα | αλλεργικη τραχειοβροχιτιδα σκύλου

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΣΕ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η φυματίωση παρουσιάζει υψηλή επίπτωση μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Μάλιστα θεωρείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στις ΗΠΑ από τα μέσα του 1985, ύστερα από μια πορεία συνεχούς μείωσης της επίπτωσης της νόσου, οφείλεται στην αύξηση των ασθενών που πάσχουν από το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)

Παθογένεια

Η φυματίωση στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα αναζωπύρωσης παλαιάς λοίμωξης, που συνεπάγεται η προοδευτική ανεπάρκεια της κυτταρικής ανοσίας.

Αίτια

Αν και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης αποτελεί το κυριότερο αίτιο της νόσου, εντούτοις φαίνεται ότι τα άτυπα μυκοβακτηρίδια προκαλούν σ' αυτήν την κατηγορία ατόμων πολύ συχνότερα φυματίωση, από ότι στους ανοσοεπαρκείς.

Κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα της φυματίωσης στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυρίως εξωπνευμονικών εκδηλώσεων στο 50% των περιπτώσεων. Αυτή εντοπίζεται κυρίως στους λεμφαδένες και το ουρογεννητικό σύστημα και λιγότερα συχνά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στους μισούς από τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με φυματίωση διαπιστώνονται ταυτόχρονα πνευμονική και εξωπνευμονική προσβολή.

Θεραπεία

Η θεραπεία των ανοσοκατεσταλμένω ασθενών με φυματίωση είναι δύσκολη, αφού σε αυτή την κατηγορία ασθενών τα μυκοβακτηρίδια είναι ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα αντιφυματικά φάρμακα. Έτσι χρησιμοποιούνται συνδυασμοί έξι και περισσοτέρων φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα (1,5-2 χρόνια).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.