Η φυματίωση επιστρέφει

Η φυματίωση επιστρέφειΗ φυματίωση, μία ασθένεια που πριν από 120 χρόνια, θέριζε κυριολεκτικά τον άνθρωπο με ετήσια θύματα περί τα 3 εκατομμύρια ετησίως, επανέρχεται το ίδιο απειλητική, καθώς η συνεχής πτωτική πορεία που εμφάνιζε η νόσος μέχρι τα μέσα της 10ετίας του ’80 αντιστράφηκε και υπολογίζεται πως το 2020 θα υπάρξει αύξηση των νέων περιπτώσεων περί το 25%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των θυμάτων της νόσου σήμερα είναι και πάλι 3 εκατομμύρια. Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου αποτελούν το θέμα της ομιλίας του Επικ. Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, κ. Π. Θεοδωρακόπουλου, κατά την διάρκεια της τελευταίας μέρας του 28ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 25 Μαΐου στην Αθήνα.

Τα αίτια της επανεμφάνισης της νόσου πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση, στο συγχρωτισμό πολλών ατόμων (στα νοσοκομεία, στα κέντρα απεξάρτησης, στα πρόχειρα καταλύματα, στους πολιτικούς πρόσφυγες, στους άστεγους κ.α.), στην εξάπλωση του AIDS, στην περιορισμένη ή και ανεπαρκή οικονομική ενίσχυση του αντιφυματικού αγώνα με ειδικά προγράμματα και στον μη προγραμματισμένο αντιφυματικό εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα το 2000 δηλώνονταν περίπου 6 κρούσματα ανά 100000 πληθυσμού το χρόνο, αλλά ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επειδή δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα καταγραφής.

Το πρόβλημα που πιθανόν θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα προσεχή χρόνια θα προέρχεται κυρίως από μετανάστες, όπου από τα μέχρι τούδε υπάρχοντα στοιχεία προερχόμενα από διάφορα κέντρα, όπως το ΕΚΕΠΑΠ, το ΙΕΝΘΥΑΕ κ.α. είναι λίαν απογοητευτικά.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στη χώρα μας με την επαναδραστηριοποίηση του αντιφυματικού αγώνα επαναλειτουργώντας τα αντιφυματικά ιατρεία σε κάθε νομό είναι βέβαια καταρχήν η μόνη λύση.

Ο παγκόσμιος αντιφυματικός αγώνας απαιτεί καταρχήν πολιτική βούληση, κολοσσιαίες συντονισμένες προσπάθειες και μεγάλες δαπάνες από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και συστράτευση των ειδικών φυματιολόγων – επιδημιολόγων παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση