Πλακούντας: ασπίδα προστασίας από το AIDS

Πλακούντας: ασπίδα προστασίας από το AIDSΟ πλακούντας, το όργανο που συνδέει το έμβρυο με τη μητέρα μέσω του ομφαλίου λώρου, μπορεί στο εγγύς μέλλον να αποτελέσει το κλειδί στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο έμβρυο. Ο “ανασταλτικός παράγοντας της λευχαιμίας”, ένα μόριο το οποίο μέχρι σήμερα εθεωρείτο απαραίτητο στη διατήρηση της εγκυμοσύνης, έχει τη δυνατότητα να αναστέλει τη προγεννητική μετάδοση του HIV, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο Children’s Memorial Hospital στο Σικάγο, από τον δρ. Bruce K. Patterson και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα του ανασταλτικού παράγοντα της λευχαιμίας στους πλακούντες των HIV-θετικών μητέρων που μετέδωσαν τη νόσο στα παιδιά τους και στους πλακούντες των HIV-θετικών μητέρων που δεν τη μετέδωσαν. Στη δεύτερη ομάδα τα επίπεδα αυτού του παράγοντα ήταν σημαντικώς αυξημένα σε σχέση με τα επίπεδα που βρέθηκαν στην πρώτη ομάδα.

Πειραματικά, ο ανασταλτικός παράγοντας της λευχαιμίας προλαμβάνει την ανάπτυξη αρκετών στελεχών του ιού του HIV, χωρίς να αναστέλλει την ανάπτυξη των φυσιολογικών κυττάρων ή να προκαλεί κυτταρική καταστροφή. Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο παράγοντας αυτός είναι και δυνητικός αναστολέας του ιού του HIV.

“Τώρα δουλεύουμε στο επίπεδο να μπορέσουμε να αναδείξουμε τη φυσική έκφραση του παράγοντα αυτού σε αυτούς με λοίμωξη από HIV. Aκόμη ερευνούμε τις πιθανότητες παραγωγής αυτού του μορίου για μελλοντική φαρμακευτική χρησιμοποίησή του” δηλώνει ο δρ Patterson.

Ο δρ Stephen A. Spector, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι “η ανακάλυψη του δρ Patterson ανοίγει μια επιπρόσθετη γραμμή επίθεσης εναντίον της μετάδοσης του ιού του HIV-1 από τη μητέρα στο έμβρυο”.

Το ενθαρρυντικό στην υπόθεση είναι ότι οι γιατροί δεν χρειάζονται την άμεση χορήγηση αυτού του παράγοντα. Η αιτία είναι ότι η προγεστερόνη, μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα, εκτοξεύει τα επίπεδα του ανασταλτικού παράγοντα της λευχαιμίας στα ύψη. “Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η προγεστερόνη μπορεί να προλάβει την μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί” δήλωσε ο δρ Patterson.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση