Πάνω από 9 δισ οι κάτοικοι στον πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια

Η Γη θα ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια κατοίκους μέσα σε μισό αιώνα, παρά τη μεγάλη εξάπλωση της ασθένειας του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες, και το γεγονός ότι ο πληθυσμός των πλούσιων χωρών θα γερνάει και θα μειώνεται, σύμφωνα με μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η δημογραφική αυτή μελέτη, η 16η που έχει πραγματοποιηθεί από τον ΟΗΕ από το 1950 έως σήμερα, προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίζει τα 9,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους (με μια διακύμανση από 7,9 δισεκατομμύρια το ελάχιστο έως 10,9 το μέγιστο) το έτος 2.050.

Στα μέσα της περσινής χρονιάς ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 6,1 δισεκατομμύρια και σημείωσε μια αύξηση της τάξης του 1,3% δηλαδή 77 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εξη χώρες, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Μπανγκλαντές και η Ινδονησία χρεώνονται με τη μισή από τη συνολική αυτή αύξηση των 77 εκατομμυρίων.

Ο πληθυσμός των πλέον ανεπτυγμένων χωρών, που σήμερα φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια, θα αλλάξει λίγο γιατί το επίπεδο γονιμότητας θα παραμείνει κάτω από το επίπεδο θανάτων, εκτιμάται στην έκθεση. Ωστόσο από σήμερα και μέχρι τα επομενα 50 χρόνια 39 χώρες θα δούν τον πληθυσμό τους να μειώνεται: η Γερμανία και η Ιαπωνία κατά 14%, η Ιταλία και η Ουγαρία κατά 25%, η Ρωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία κατά 28-40%.

Αντίθετα, ο πληθυσμός των υπό ανάπτυξη χωρών θα αυξάνει σταδιακά και από 4,9 δισεκατομμύρια που ήταν το έτος 2.000 θα φτάσει τα 8,2 δισεκατομμύρια το έτος 2.050.

Η πιό ταχεία αύξηση θα σημειωθεί σε 48 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες των οποίων πρακτικά ο πληθυσμός θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει από 658 δισεκατομμύρια που είναι τώρα στα 1,8 δισεκατομμύρια παρά μια καθαρή πτώση του επιπέδου γονιμότητας που θα σημειωθεί στις χώρες αυτές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση