Χημικό νανούρισμα των καρκινικών κυττάρων

Επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι δυνατό να σταματήσουν τη δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων τοποθετώντας τα σε μία κατάσταση διαρκούς ύπνου. Τα φυσιολογικά κύτταρα καταλήγουν σε αυτό το στάδιο της γήρανσης, αλλά τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να αντιδρούν στη διαδικασία της γήρανσης, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διασπείρονται.

Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Paterson στο Μάνστεστερ ερευνούν κατά πόσο είναι δυνατή η χρήση ενός χημικού νανουρίσματος, που θα κατόρθωνε να θέσει σε έλεγχο αυτή την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Naoko Ohtani, της οποίας η εργασία χρηματοδοτείται από το Cancer Research Campaign δήλωσε ότι ‘ Τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν λίγο με τους αγενείς επισκέπτες ενός πάρτυ, που παραμένουν για όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε αντίθεση με τα υγιή κύτταρα, τα οποία γνωρίζουν πότε είναι ώρα να επιστρέψουν σπίτι τους.

Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που κάνει τα υγιή κύτταρα να γερνούν. Εάν κατορθώσουμε να ανακαλύψουμε τι διαφοροποιήται σε αυτή τη διαδικασία, όσον αφορά τα καρκινικά κύτταρα, τότε θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε αυτή τη χημική ουσία, που θα λειτουργεί σαν νανούρισμα και θα κάνει αυτά τα κύτταρα να κοιμηθούν για πάντα.

Τα κύτταρα κατά την διάρκεια της φυσιολογικής τους ζωής μπορούν να πολλαπλασιασθούν ορισμένες μόνο φορές. Στη συνέχεια ενώ εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανά, δεν μπορούν πλέον να διαιρεθούν. Η Δρ. Ohtani και η ομάδα της στρέφονται τώρα στον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται αυτή η διαδικασία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ‘ Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία ομάδα μορίων, που προκαλούν τη γήρανση και στο μέλλον πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να τα μιμηθούμε, προκειμένου να παράγουμε μία εντελώς νέα καρκινική θεραπεία’. Ενα από τα μόρια που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία ονομάζεται p16INK4a, γνωστό ως ‘καταστολέας όγκων’, το οποίο βοηθά στην προστασία του κυττάρου από τον καρκίνο.

Φαίνεται ότι το p16INK4a ελέγχεται από ένα άλλο αριθμό μορίων. Η Δρ. Ohtani και η συνάδελφός της Dr Eiji Hara ερευνούν πώς αυτά τα μόρια συνεργάζονται για να επέλθει η γήρανση του κυττάρου.

Ο καθηγητής Gordon McVie, γενικός διευθυντής του Cancer Research Campaign δήλωσε ότι ‘Η συνεχής δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων και η άρνησή τους να πάνε για ύπνο, είναι ένα από τα προβλήματα κλειδιά που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που ασχολούνται με τον καρκίνο σήμερα.

Εάν η ομάδα της Δρ. Ohtani κατορθώσει και ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα πέφτουν μόνιμα σε κατάσταση ύπνου, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία εντελώς νέα μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση