Θετική γνωμοδότηση Δαφέρμου για έλεγχο DNA σε υπόπτους

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε γνωμοδότησή της που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλο αναφέρει ότι είναι επιτρεπτή η χρησιμοποίηση του DNA ακόμα και αν δεν υπάρχει η συγκατάθεση του υπόπτου, στις περιπτώσεις διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη ή των δραστών.

Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται η ανάγκη ύπαρξης νομοθετικής ρύθμισης, που να ορίζει ρητώς ποια χαρακτηρίζονται σοβαρά εγκλήματα, αλλά και να προβλέπεται ότι η κρίση για το ποιος θεωρείται ύποπτος ή όχι εγκληματικής ενέργειας, θα ανατεθεί σε αρμόδια δικαστική αρχή, προκειμένου να υπάρχουν τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και δημοκρατικής νομιμότητας

Ακόμα η Αρχή τονίζει ότι, πρέπει να διασφαλιστεί η καταστροφή του βιολογικού δείγματος (DNA) μετά την αποκάλυψη του ευρήματος (δράστη), όπως και ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο δείγμα DNA από για κανέναν άλλο σκοπό ή από τρίτο πρόσωπο.

Η γνωμοδότηση της Αρχής θα διαβιβασθεί στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα