Γκρίνπις: Επικίνδυνα αντιβιοτικά και στις γαρίδες

Η διεθνής οικολογική οργάνωση “Γκρινπίς” ζήτησε σήμερα από την αυστριακή κυβέρνηση να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές γαρίδων εκτροφείου από τροπικές χώρες, προειδοποιώντας ότι βρήκε ίχνη απαγορευμένων αντιβιοτικών στα οστρακόδερμα. Η “Γκρινπίς” ανακοίνωσε χθες ότι βρέθηκαν δείγματα της επικίνδυνης αντιβιοτικής ουσίας χλωραμφενικόλη σε ελέγχους που έγιναν σε τυχαία δείγματα γαρίδων εκτροφείου που πωλούνται στην αυστριακή αγορά.

‘Η χρήση χλωραμφενικόλης είναι απόλυτα απαγορευμένη στα εκτροφεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση’, δήλωσε η Νίνα Θίλεν, βιολόγος της “Γκρινπίς” στην Αυστρία, η οποία ειδικεύεται στα θαλάσσια είδη.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Αυστρία έχει ήδη κλονιστεί από το φόβο της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (BSE) και τις πληροφορίες για τη χρήση παράνομων αντιβιοτικών στην εκτροφή χοίρων, και μολονότι στη χώρα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της νόσου των τρελλών αγελάδων, οι πωλήσεις βοδινού έχουν πέσει κατακόρυφα.

Η μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ Merkur αντέδρασε άμεσα στη χθεσινή προειδοποίηση της Γκρινπίς και απέσυρε προληπτικά όλες τις γαρίδες εκτροφείου από τα ράφια της. ‘Το μόνο που δεν έφυγε από τα ράφια είναι οι γαρίδες που έχουν αποδεδειγμένα αλιευτεί στην ανοιχτή θάλασσα’, δήλωσε ο Μαξιμίλιαν Χοχστέγκερ, ανώτατο στέλεχος της Merkur. Είναι σημαντικό η Αυστρία να δώσει το παράδειγμα στον κόσμο και να απαγορεύσει την εισαγωγή όλων των γαρίδων εκτροφείου, κατέληξε η Θίλεν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση