Φάρμακο για την οστεοπόρωση, στη μάχη για τον καρκίνο του μαστού

Ενα φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης που χορηγείται πειραματικά κατά του καρκίνου του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες κατά τουλάχιστον 70%, ανακοίνωσαν σήμερα αμερικανοί ερευνητές. Το φάρμακο ‘raloxifen’ της φαρμακευτικής εταιρίας Eli Lilly & Co., υπό την εμπορική ονομασία ‘Evista’, έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, όχι όμως και για τον καρκίνο του μαστού.

Το φάρμακο ‘tamoxifene’ της εταιρίας AstraΖeneca που κυκλοφορεί με την ονομασία ‘Nolvadex’ είναι το μόνο εγκεκριμένο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες υψηλού κινδύνου. Ερευνητές των φαρμακευτικών εργαστηρίων Lilly και του πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ αναφέρουν, ωστόσο, πως δοκιμές τεσσάρων ετών έδειξαν ότι το Evista μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, όπως ακριβώς βοηθά στην οστεοπόρωση.

‘Οι δοκιμές που έγιναν σε περισσότερες από 7.700 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 χρόνια, έδειξαν ότι το raloxifene μείωσε τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού κατά 72% σε όσες λάμβαναν το φάρμακο καθημερινά επί τέσσερα χρόνια’, δήλωσε η Τζέιν Κόλεϊ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

To raloxifen ανήκει σε τάξη φαρμάκων που ενεργεί κατά κάποιον τρόπο όπως το οιστρογόνο, χωρίς όμως να προκαλεί καρκινογόνες παρενέργειες. Η φαρμακευτική ουσία προσκολλάται στα κύτταρα, όπως κάνει το οιστρογόνο, εμποδίζοντας τη δράση της ορμόνης σε αυτά και ασκώντας ορισμένες από τις θετικές ενέργειες του οιστρογόνου, όπως η πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας που επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας σε πολλές γυναίκες.

Τον Ιούνιο του 1999 ερευνητές δημοσίευσαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης εργασία τους σημειώνοντας ότι το Evista περιόρισε κατά 76% τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και πάσχουν από οστεοπόρωση. Η φαρμακευτική εταιρία συγκεντρώνει και άλλα στοιχεία, ώστε το Evista να εγκριθεί και για τον καρκίνο του μαστού.

Περισσότερα από 180.000 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού καταγράφονται κάθε χρόνο στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μισά από τα οποία παρατηρούνται σε γυναίκες άνω των 65 ετών. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται αν υπάρχει κληρονομικότητα, αν δηλαδή η μητέρα ή η αδελφή προσβλήθηκαν από τη νόσο και με την πάροδο της ηλικίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση