επικονδυλιτιδα αγκωνα | κλωνοποιησει ανθρωπου | τεστ μαντου | στενωση καρδιας | εμβόλιο τετάνου παρενέργειες

14 εκατομμύρια αποζημίωση στα θύματα των τρελών αγελάδωνΟι οικογένειες των θυμάτων, που έχουν πεθάνει ή που βρίσκονται ακόμα στη ζωή, της νέας μορφής της ασθένειας Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ, θα πάρουν, η κάθε μία, το ποσό των 25.000 στερλίνων (περίπου 14 εκατομμύρια δραχμές), ως αποζημίωση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία, 86 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Βρετανία από την ασθένεια αυτή και άλλοι οκτώ πάσχουν από αυτήν, όπως εκτιμούν οι γιατροί.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση για το θέμα αυτό, τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων για τους γονείς των θυμάτων. Η κίνηση αυτή έχει στόχο να σταματήσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι μέμφονται τις αρχές ότι άργησαν πολύ να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, για πιθανή μετάδοση της ασθένειας από τα ζώα στον άνθρωπο και δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους πολίτες για τους κινδύνους.

Ελεγχοι και στα αιγοπρόβατα από την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν την ενίσχυση των ελέγχων στα κοπάδια των προβάτων, για προληπτικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί κανένα κρούσμα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΒSE) στα αιγοπρόβατα. Η Ανώτερη Επιστημονική Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, για να καθορίσει ποιοι μπορεί να είναι οι πιθανοί κίνδυνοι.

Η επιστημονική επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι πληροφορίες στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και ότι δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλα τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων της νόσου στα πρόβατα και τα κατσίκια. Για το λόγο αυτό, ζητά να αρχίσει η συγκέντρωση επιστημονικών πληροφοριών για το κατά πόσον τα πρόβατα επηρεάζονται από τη νόσο. Η μόνη μέθοδος εντοπισμού της ασθένειας στα πρόβατα, με τη μέθοδο των βιοελέγχων στα ποντίκια, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο χρόνια.

‘Οι γνώσεις στον τομέα αυτό είναι πολύ περιορισμένες...και δεν διαθέτουμε ούτε τα κατάλληλα τεστ, ούτε και τα συστήματα ελέγχου για να επιβεβαιώσουμε μια διάγνωση. Πρέπει λοιπόν να συγκεντρώσουμε τις αναγκαίες πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να αξιολογήσουμε αν υπάρχουν πιθανότητες διάδοσης της BSE στα πρόβατα’, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως ορισμένα κοπάδια αιγοπροβάτων είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί από κρεατάλευρα, πριν την απαγόρευσή αυτών, το 1996, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη να παρασκευαστούν, το συντομότερο δυνατόν, τεστ που θα διαχωρίσουν την ασθένεια των τρελών αγελάδων από την τρομώδη παράλυση, αφού όπως επισημαίνει η επιτροπή, βασική δυσκολία στην υλοποίηση των ελέγχων αυτών είναι ο διαχωρισμός των κρουσμάτων της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας από τα κρούσματα της ‘τρομώδους ασθένειας’ των προβάτων, η οποία, ως γνωστόν, δεν απειλεί την ανθρώπινη υγεία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.