Μανιφέστο για τις αρθροπάθειες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μανιφέστο για τις αρθροπάθειες στο Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΑνάγκη παρέμβασης της Ε.Ε. για τους 103 εκατομμύρια Ευρωπαίους που παρουσιάζουν προβλήματα λόγω παθήσεων των αρθρώσεων, ήταν το συμπέρασμα από την παρουσίαση του μανιφέστου της οργάνωσης πασχόντων από αρθρίτιδα – ρευματισμούς στην Ευρώπη (RARE) στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, αν και πρόκειται για καταστάσεις που πλήττουν πάνω από έναν στους δέκα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αφορούν την καθημερινή ζωή μεγάλου τμήματος Ευρωπαίων πολιτών, έχουν παραμείνει ως μια χαμηλής προτεραιότητας ασθένειες, στην ατζέντα των πολιτικών επιλογών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η κ. Francoise Grossetete, πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα πόνου, δεξιώθηκε τους συναδέλφους της Ε.Ε. και προώθησε το στόχο του μανιφέστο. Επισήμανε ότι τα προβλήματα που δημιουργούν τα αποτελέσματα της αρθρίτιδας-ρευματισμών έχουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς, αλλά και αντικειμενικές δυσκολίες για τους εκλεγμένους αξιωματούχους, τους διαμορφωτές πολιτικής, τα συστήματα υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους εργοδότες. ‘Το μανιφέστο τονίζει το πως πρέπει να διασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα ζωής για αυτούς που έχουν πληγεί από την ασθένεια, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στο κοινωνικο-οικονομικό κόστος που προκαλεί η ασθένεια,’ πρόσθεσε, η πρόεδρος. Το μανιφέστο περιγράφει επιγραμματικά τις δέκα αξίες, που αντιπροσωπεύουν τις θέσεις μιας μεγάλης και διαρκώς αυξανόμενης μερίδας πολιτών της Ευρώπης. ‘’νθρωποι, που πάσχουν από αρθρίτιδα-ρευματισμούς ξέρουν ότι μπορούν να προσφέρουν μοναδική στο είδος της βοήθεια για να προωθηθεί η κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με περισσότερες από 200 ασθένειες, που χαρακτηρίζονται με γενικό τρόπο αρθρίτιδα-ρευματισμοί,’ είπε ο Michael Bernardy, πρόεδρος της επιτροπής για την προώθηση του μανιφέστου.

Το μανιφέστο είναι μία συλλογική προσπάθεια των περιφερειακών και παγκόσμιων οργανώσεων ασθενών: η μόνιμη επιτροπή της Ευρωπαϊκή Οργάνωσης Ενάντια στους Ρευματισμούς (EULAR) κοινωνικές οργανώσεις, η Διεθνής Οργάνωση Αρθριτικών-Ρευματοπαθών (ARI) και η Διεθνής Οργάνωση Νέων με Ρευματοπάθειες (IOYR). ‘Για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και τα θέματα που έχουμε θέσει στο μανιφέστο θα χρειαστούμε μία αποτελεσματική και συνδυασμένη απάντηση από την Ε.Ε., τις κυβερνήσεις, τους παρέχοντες ιατρικές υπηρεσίες, τις κοινωνικές υπηρεσίες και της ομάδες των ασθενών’, είπε ο κ. Bernardy. ‘Ζητούμε την συνεργασία και την συντονισμένη δράση όλων όσων έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν. Η έρευνα, η διάγνωση, η δυνατότητα πρόσβασης στις τελευταίες πιο εξελιγμένες θεραπείες και τεχνολογίες, γνώση του θέματος και εκπαίδευση είναι μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.’ ‘Οι ομάδες που εργάστηκαν μαζί για να δημιουργήσουν το μανιφέστου έχουν βοηθήσει να εστιαστεί ο διάλογος’, είπε η κ. Grossetete. ‘Εχουν εκπονήσει ένα έγγραφο που θέτει θέματα ενδιαφέροντος και θα χρησιμοποιηθεί ως μια σπουδαία πηγή για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων με αρθρίτιδα-ρευματισμούς στην Ευρώπη.’

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση