Πρόγραμμα δράσης για τη δημόσια υγεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την έκθεση για το πενταετές πρόγραμμα δράσης για τη δημόσια υγεία (2001-2006), το οποίο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσίασε ο Ελληνας ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης, εκ μέρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής για τους Καταναλωτές.

Το πρόγραμμα πρόκειται να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους αποσπασματικά προγράμματα, όπως αυτό για το AIDS ή τον καρκίνο (συνολικά οχτώ), αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες των στόχων του νέου προγράμματος δράσης:

– Η συλλογή δεδομένων σε θέματα υγείας από όλα τα κράτη μέλη και η επαναδιοχέτευσή τους στις χώρες μέλη ύστερα από την κατάλληλη επεξεργασία.

– Η εξασφάλιση της δυνατότητας να απαντά ταχύτατα η ΕΕ σε έκτακτες καταστάσεις που αφορούν θέματα υγείας και οι οποίες θα μπορούσαν να προκληθούν από λοιμώδεις ασθένειες, χημικές απειλές, ανθρώπινο λάθος κ.α.

– Η μελέτη των καθοριστικών για την υγεία παραγόντων, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το στρες, τα ψυχολογικά προβλήματα από την ανεργία κλπ.

Ενας κεντρικός συντονιστικός μηχανισμός κρίθηκε απαραίτητος για να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την πρόταση Τρακατέλλη, ο μηχανισμός αυτός στον οποίο θα συμμετέχουν τα κράτη μέλη, θα πρέπει να διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας προτείνει μάλιστα τον τίτλο: “Κέντρο γιά το Συνεκτικό και Διαρκή Συντονισμό του Προγράμματος”.

Ο προϋπολογισμός είναι το μεγάλο “αγκάθι” για την υλοποίηση του πενταετούς αυτού προγράμματος δράσης, καθ’ ότι το Συμβούλιο προτείνει το ποσό των 280 εκατ. ευρώ, ενώ το Κοινοβούλιο εκτιμά ότι χρειάζονται 380 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή από την πλευρά της προτείνει ποσό 300 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τρακατέλλης πιστεύει οτι σωστά το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του ποσού 380 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί ότι θα βρεθεί μία λύση, έστω και εάν χρειαστεί να καταφύγουν στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση