ενα ποτηρι ρακι θερμιδεσ | θεραπεια ουλιτιδα αναμεσα στα δοντια | αυτοανοσα | ερπητικη στοματιτιδα σε παιδια

Τώρα και βιολογικός οβελίαςΤα τελευταία χρόνια, με τις διατροφικές κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην κατανάλωση τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως βιολογικά. Στην αγορά κυκλοφορούν βιολογικές τομάτες και αγγουράκια, αλλά και βιολογικά λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή. Μπορείτε επίσης να βρείτε βιολογικά όσπρια και προϊόντα από δημητριακά, όπως ζυμαρικά και κορν φλέικς. Ολα αυτά αποτελούν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, προϊόντα δηλαδή που για την παραγωγή τους δε χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ούτε διάφορες συνθετικές ή φυτικές ορμόνες προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος όγκος, καλύτερο χρώμα και ταυτόχρονη ωρίμανση. Επιπλέον, όσα από αυτά τα προϊόντα επιδέχονται επεξεργασία, δέ χρησιμοποιούνται χημικά συντηρητικά, βελτιωτικά, χρωστικές ουσίες ή άλλα πρόσθετα. Ετσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κατανάλωσης διάφορων χημικών ουσιών επικίνδυνων για τον οργανισμό.

Η ομάδα των προϊόντων αυτών όμως ολοένα και εμπλουτίζεται και πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και προϊόντα βιολογικής κτηνοτροφίας. Μετά τα βιολογικά αυγά, ήρθε η σειρά του βιολογικού κρέατος και συγκεκριμένα των βιολογικών αρνιών και φυσικά, βιολογικό γάλα και τυρί. Στη χώρα μας υπάρχουν μικρές μονάδες βιολογικής κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας. Μονάδες βιολογικής παραγωγής αυγών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, γαλακτοκομικών προϊόντων, σε Θράκη, Κέρκυρα και αλλού, αλλά και μονάδες βιολογικής εκτροφής αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών. Πρόσφατα μια νέα μονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας που βρίσκεται στη Λέσβο, στην οποία εκτρέφονται πρόβατα, για τη παραγωγή κρέατος αλλά και για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, πήρε την απαραίτητη πιστοποίηση από ένα από τους τους αρμόδιους οργανισμούς.

Η βιολογική κτηνοτροφία σε σχέση με τη συμβατική, υπερέχει μια και τα ζώα αναπτύσσονται σε ανοικτό (περιφραγμένο μεν αλλά μεγάλο σε έκταση) χώρο, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται ασθένειες, ενώ δε χρησιμοποιούνται ηρεμιστικά, φάρμακα (όπως αντιβιοτικά) και χημικές ουσίες, η χρήση των οποίων δε συμβιβάζεται με τη βιολογική κτηνοτροφία. Τα ζώα εκτρέφονται αποκλειστικά και μόνο με φυτικές ζωοτροφές, οι οποίες προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Μάλιστα η έλλειψη παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών στη χώρα μας, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ταχεία εξάπλωση της βιολογικής κτηνοτροφίας. Τα προϊόντα βιολογικής κτηνοτροφίας που ήδη κυκλοφορούν, φέρουν τα διακριτικά σήματα της πιστοποίησης από τον ανάλογο οργανισμό. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Ο ΔΗΩ, ο οποίος ελέγχει περίπου το 65% της βιολογικής παραγωγής, ο ΣΟΓΕ, ο οποίος ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της βιολογικής παραγωγής και η Φυσιολατρική, η οποία δραστηριοποιείται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και ελέγχει το 2.5% της παραγωγής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.