Αρνούνται τις μεταμοσχεύσεις στους καπνιστές

Αρνούνται τις μεταμοσχεύσεις στους καπνιστέςΔεύτερη επιλογή αποτελούν οι καπνιστές, για τους γιατρούς της Αυστραλίας όταν πρόκειται να κάνουν εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς και μεταμοσχεύσεις οργάνων. Παθολόγοι και χειρουργοί των κορυφαίων νοσοκομείων της Μελβούρνης, για λόγους ηθικής όσο και επιστημονικούς αρνούνται να κάνουν εγχειρήσεις σε μανιώδεις καπνιστές, που αρνούνται να κόψουν το κάπνισμα. Η στάση τους αυτή έχει προκαλέσει την οργή των καπνιστών καθώς νοιώθουν ότι τίθενται όλο και πιο πολύ στο περιθώριο της κοινωνίας, θέτοντας θέμα ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, και στην περίπτωση των συγκεκριμένων επιλογών των γιατρών τους κατηγορούν ότι υπερβαίνουν τα όρια του ιατρικού λειτουργήματος.

Το όλο θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν σε ραδιοφωνική εκπομπή ο καθηγητής Γκρέγκ Σνέλ απο το Alfred Hospital, ειδικός σε αναπνευστικά νοσήματα, δήλωσε οτι τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία είναι λίγα για να διατεθούν σε άτομα τα οποία γνωρίζουν οτι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και μπορούν να το αποφύγουν και ότι οι σοβαρές εγχειρήσεις σε καπνιστές συνεπάγονται πολλούς κινδύνους. Με τις απόψεις αυτές συμφώνησαν και άλλοι γιατροί, όπως ο καθηγητής Λου Αρβινγκ απο το Austin and Repatriation Medical Centre, ο οποίος υποστήριξε ότι αποφεύγει να κάνει επεμβάσεις σε ασθενείς καπνιστές, φοβούμενος τις επιπλοκές:”Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι καπνιστές που υποβάλλονται σε εγχειρήσεις στις οποίες απαιτείται νάρκωση, διατρέχουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως μόλυνση των πνευμόνων.

Ο εκπρόσωπος της Ιατρικής Ενωσης Αυστραλίας (ΑΜΑ) δήλωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχει υιοθετηθεί μια πολύ αυστηρή πολιτική, καθώς δεν γίνονται πλέον μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε καπνιστές ή χρήστες άλλων ουσιών και αυτό για λόγους ιατρικής δεοντολογίας. Οπως διευκρίνισε η δωρεά οργάνων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη πηγή και το πρόγραμμα δωρεάς οργάνων είναι ένα πολύτιμο δώρο. Πολλοί γιατροί μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρέπει να «ξοδεύονται» σε επεμβάσεις με μικρές πιθανότητες επιτυχίας, κάτι που εξόργισε ακόμα πιο πολύ τους καπνιστές, οι οποίοι ανταπάντησαν οτι πληρώνουν αρκετούς φόρους στα τσιγάρα, ώστε να δικαιούνται μέρος απο τα χρήματα των φορολογουμένων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση