ποση ωρα κραταμε το θερμομετρο υδραργυρου | πρηξιμο στο μαγουλο χωρις πονο | αναπνευστικη αρρυθμια

Παρέμβαση Αρσένη, Κρεμαστινού για το ΕΣΥ. Νέες τροποποιήσειςΝα δοθεί παράταση ενός έτους και να ισχύσει η διάταξη για την απαγόρευση ιδιωτικών ιατρείων στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται στο ΕΣΥ από τον Ιανουάριο του 2003, πρότεινε μιλώντας στη Βουλή, ο πρώην υπουργός, Γεράσιμος Αρσένης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την 1-1-2002. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε ευρωπαϊκές χώρες αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 280 ασθενείς, και στην Ελλάδα ένας ανά 100. Ο κ. Αρσένης εξέφρασε τον φόβο ότι με την πληθώρα γιατρών, θα φτάσουμε ίσως στο σημείο να ... κατασκευάζονται ασθενείς.

Τον λόγο πήρε και ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και διατηρεί κάποιες αμφιβολίες για την δυνατότητα αλλαγής της εικόνας του συστήματος. Χαρακτήρισε λάθος, το ότι τα διαγνωστικά κέντρα, λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Εμπορίου και όχι από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο. Παράλληλα, έκανε λόγο για ‘παραπαιδεία των ιατρών’, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη μετεκπαίδευση και κάλεσε την κυβέρνηση να καθορίσει νομοθετικό πλαίσιο και να απαλλάξει την Υγεία από ‘τα παράσιτα της διαπλοκής, τα φακελάκια, τα ράντζα, και τις λίστες’, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έγινε και άλλη τροποποίηση από τον υπουργό ώστε να προβλέπεται ίδρυση Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠΕΣΥ) και στα Ιόνια νησιά. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα βουλευτών όλων των κομμάτων, αυξάνοντας τα ΠΕΣΥ από 16 σε 17. Με άλλη τροποποίηση, η οποία όμως αφορά τέσσερις ή πέντε γιατρούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι εργαστηριακοί πανεπιστημιακοί γιατροί που έχουν και ιδιωτικό εργαστήριο μέσα ή έξω από το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, θα μπορούν να το διατηρήσουν έως τις 31-12-2001.

Στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών κινδύνων με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, το νέο όργανο θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, και θα έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για την πρόληψη και προστασία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, από βιολογικούς και τοξικούς παράγοντες που μπορεί να προέρχονται από πολεμικές αιτίες, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές ή επιδημίες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.