Νέα στοιχεία για τις μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού

Νέα στοιχεία για τις μεταστάσεις του καρκίνου του μαστούΓια πρώτη φορά επιστήμονες πιστεύουν ότι μπόρεσαν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο, στον καρκίνο του μαστού, τα κακοήθη κύτταρα ξεφεύγουν και δίνουν μεταστάσεις. Η έρευνα που έγινε στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ρίχνει φως σε ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τους επιστήμονες. Μέχρι σήμερα είναι γνωστός ο δρόμος που ακολουθούσαν τα καρκινικά κύτταρα από τη στιγμή που έμπαιναν στο δίκτυο των μικροσκοπικών λεμφικών αγγείων στο μαστό. Το πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί είναι το πώς τα καρκινικά κύτταρα εισάγονται μέσα σ’ αυτά τα λεμφαγγεία. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που διαφωτίζει η νέα έρευνα.

Όσο τα καρκινικά κύτταρα παραμένουν στο μαστό, οι πιθανότητες θεραπευτικής επιτυχίας είναι μεγάλες. Όταν έχουν επεκταθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες οι πιθανότητες επιβίωσης αρχίζουν και μειώνονται. Είναι γνωστό επίσης, ότι πολλοί όγκοι μπορούν να ρυθμίσουν οι ίδιοι την ανάπτυξή τους, σχηματίζοντας ένα δίκτυο από δικά τους αιμοφόρα αγγεία. Η νέα μελέτη προτείνει ότι τα καρκινικά κύτταρα αφήνουν την καρκινική μάζα χρησιμοποιώντας τα δικά τους λεμφικά αγγεία. Η έρευνα η οποία έγινε στα ποντίκια έδειξε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου είναι ανάλογος με τον αριθμό των νεόπλαστων λεμφικών αγγείων του όγκου.

Σύμφωνα με τον Dr Michael Detmar, υπεύθυνο της έρευνας, η καταμέτρηση αυτών των καρκινικών λεμφικών αγγείων, μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα της εξάπλωσης του όγκου, αποτελεί δε έναν βασικό μοριακό μηχανισμό του πώς ο καρκίνος του μαστού δίνει μετάσταση στους λεμφαδένες. Ένα άλλο πείραμα σε ποντίκια έδειξε ότι η εμφύτευση καρκινικών κυττάρων προκάλεσε την προσαρμογή ενός γονιδίου, ώστε να γίνει μια έκρηξη δημιουργίας νέων καρκινικών λεμφικών αγγείων. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι αυτή η δημιουργία δεν αφορούσε μόνο τον όγκο, αλλά και τις περιοχές έξω από τον όγκο, με τα λεμφικά αγγεία να σχηματίζουν δίκτυα μεταξύ τους, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο, έναν έτοιμο δρόμο για την εξάπλωση του όγκου. Το μπλοκάρισμα αυτού του γονιδίου θα μπορέσει να προλάβει ή τουλάχιστον να μειώσει την πιθανότητα μετάστασης. Ο Dr Detmar δήλωσε ότι αυτά τα ευρήματα αποτελούν το νέο στόχο για την πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση