καρκινος λεπτου εντερου | στιγμα μεσογειακης αναιμιας φαινεται σε απλες εξετασεις αιματος

Ελεγχοι για ορμόνες και αντιβιοτικά στα εισαγόμενα χοιρινάΕλεγχοι για ορμόνες και αντιβιοτικά στα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση χοιρινά (κρέατα και παράγωγα), αρχίζουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Σχετική διαταγή υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας κ. Φ. Χατζημιχάλης, αμέσως μόλις ξέσπασε ο σχετικός θόρυβος στη Γερμανία και Αυστρία. Η χώρα μας εισάγει σημαντικές ποσότητες χοιρινών και λουκάνικων από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί την δεύτερη σε όγκο εισαγωγών προμηθεύτρια χώρα. Αντίθετα, οι εισαγωγές από Αυστρία είναι μικρές.

Ελεγχοι για ορμόνες και αντιβιοτικά γίνονται συστηματικά και στα ντόπια χοιρινά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, το 2000 έγιναν 1097 έλεγχοι σε δείγματα χοιρινών. Από αυτά μόνο ένα είχε κατάλοιπα αντιβιοτικού ανώτερο από το επιτρεπόμενο όριο.

Γενικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Χατζημιχάλης, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χώρα μας όσον αφορά τις αρμόνες και τα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες κτηνοτρόφοι δεν χρησιμοποιούν ορμόνες γιατί αυτές είναι ακριβές, είναι απαγορευμένες και διατίθενται μόνο στη μαύρη αγορά. Επιπλέον η τεχνολογία είναι υψηλού επιπέδου. Ολα αυτά καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη χρήση ορμονών από τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Με τα αντιβιοτικά αντίθετα, υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι Ελληνες κτηνοτρόφοι τα χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα και με δική τους πρωτοβουλία. Παρόλα αυτά, σχετικοί έλεγχοι δεν παρουσίασαν ευρήματα που να επηρεάζουν τον άνθρωπο. Με βάση όσα δήλωσαν κτηνίατροι, τα αντιβιοτικά δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η χρήση τους όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς καταστρέφουν τη χλωρίδα του στομαχιου και εξασθενίζουν την αμυντική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η εταιρία Creta Farm σε σχετική ανακοίνωση της, με αφορμή το θόρυβο για τα χοιρινά που εκτρέφονται με ορμόνες και αντιβιοτικά, διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι μπορεί να τρώει άφοβα το κρητικό κρέας που η ίδια παράγει και κατ' επέκταση τα αλλαντικά της. Σύμφωνα με την εταιρία το ελληνικό χοιρινό κρέας έχει αποδειχθεί ως το περισσότερο και ίσως το μόνο ασφαλές κρέας, εφόσον ελέγχονται οι συνθήκες εκτροφής, η διατροφή των ζώων και οι πρώτες ύλες για την τροφή τους.

Η εταιρία αναφέρει ότι το χοιρινό κρέας της παράγεται αποκλειστικά από ζώα της ιδιόκτητης φάρμας της, που υπόκεινται σε συνεχείς και εξονυχιστικούς κτηνιατρικούς ελέγχους. Η παραγωγή του κρέατος της είναι, όπως επισημαίνει, πιστοποιημένη από τους Lloyd's με ISO 9002 για ειδική εκτροφή χοιρινών αποκλειστικά από ζωοτροφές φυτικής προέλευσης και για πάχυνση χωρίς χρήση αντιβιοτικών (είναι η μόνη εταιρία που έχει τέτοια πιστοποίηση). Οι πρώτες ύλες των ζωοτροφών της, σύμφωνα με την εταιρία, προέρχονται από πιστοποιημένες μονάδες του εσωτερικού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.