Ελεγχοι για ορμόνες και αντιβιοτικά στα εισαγόμενα χοιρινά

Ελεγχοι για ορμόνες και αντιβιοτικά στα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση χοιρινά (κρέατα και παράγωγα), αρχίζουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Σχετική διαταγή υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας κ. Φ. Χατζημιχάλης, αμέσως μόλις ξέσπασε ο σχετικός θόρυβος στη Γερμανία και Αυστρία. Η χώρα μας εισάγει σημαντικές ποσότητες χοιρινών και λουκάνικων από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί την δεύτερη σε όγκο εισαγωγών προμηθεύτρια χώρα. Αντίθετα, οι εισαγωγές από Αυστρία είναι μικρές.

Ελεγχοι για ορμόνες και αντιβιοτικά γίνονται συστηματικά και στα ντόπια χοιρινά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, το 2000 έγιναν 1097 έλεγχοι σε δείγματα χοιρινών. Από αυτά μόνο ένα είχε κατάλοιπα αντιβιοτικού ανώτερο από το επιτρεπόμενο όριο.

Γενικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Χατζημιχάλης, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χώρα μας όσον αφορά τις αρμόνες και τα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες κτηνοτρόφοι δεν χρησιμοποιούν ορμόνες γιατί αυτές είναι ακριβές, είναι απαγορευμένες και διατίθενται μόνο στη μαύρη αγορά. Επιπλέον η τεχνολογία είναι υψηλού επιπέδου. Ολα αυτά καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη χρήση ορμονών από τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Με τα αντιβιοτικά αντίθετα, υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι Ελληνες κτηνοτρόφοι τα χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα και με δική τους πρωτοβουλία. Παρόλα αυτά, σχετικοί έλεγχοι δεν παρουσίασαν ευρήματα που να επηρεάζουν τον άνθρωπο. Με βάση όσα δήλωσαν κτηνίατροι, τα αντιβιοτικά δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η χρήση τους όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς καταστρέφουν τη χλωρίδα του στομαχιου και εξασθενίζουν την αμυντική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η εταιρία Creta Farm σε σχετική ανακοίνωση της, με αφορμή το θόρυβο για τα χοιρινά που εκτρέφονται με ορμόνες και αντιβιοτικά, διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι μπορεί να τρώει άφοβα το κρητικό κρέας που η ίδια παράγει και κατ’ επέκταση τα αλλαντικά της. Σύμφωνα με την εταιρία το ελληνικό χοιρινό κρέας έχει αποδειχθεί ως το περισσότερο και ίσως το μόνο ασφαλές κρέας, εφόσον ελέγχονται οι συνθήκες εκτροφής, η διατροφή των ζώων και οι πρώτες ύλες για την τροφή τους.

Η εταιρία αναφέρει ότι το χοιρινό κρέας της παράγεται αποκλειστικά από ζώα της ιδιόκτητης φάρμας της, που υπόκεινται σε συνεχείς και εξονυχιστικούς κτηνιατρικούς ελέγχους. Η παραγωγή του κρέατος της είναι, όπως επισημαίνει, πιστοποιημένη από τους Lloyd’s με ISO 9002 για ειδική εκτροφή χοιρινών αποκλειστικά από ζωοτροφές φυτικής προέλευσης και για πάχυνση χωρίς χρήση αντιβιοτικών (είναι η μόνη εταιρία που έχει τέτοια πιστοποίηση). Οι πρώτες ύλες των ζωοτροφών της, σύμφωνα με την εταιρία, προέρχονται από πιστοποιημένες μονάδες του εσωτερικού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση