Οι Ελληνες ευρωβουλευτές κατά Σολάνα

Tα πυρά των ευρωβουλευτών δέχτηκε ο κ. Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, μετά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του ‘σύνδρομου των Βαλκανίων’. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, πολλοί ευρωβουλευτές σχολίασαν την ιστορική αναδρομή που έκανε ο κ. Σολάνα, καλώντας τους να θυμηθούν τις αποφάσεις που οι ίδιοι είχαν πάρει για το Κόσοβο. Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Κατηφόρης χαρακτήρισε ‘ένδειξη δειλίας την προσπάθεια του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και νυν εκπρόσωπου της ΚΕΠΠΑ να αναζητήσει συνενόχους για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία’. Απευθυνόμενος στον κ. Σολάνα, ο κ. Κατηφόρης είπε χαρακτηριστικά: ‘Η εντολή που είχατε για να αναλάβετε δράση στη Γιουγκοσλαβία δεν κάλυπτε τη χρήση όπλων που η συνείδηση της ανθρωπότητας απορρίπτει και που η ενδεχόμενη τοξικότητά τους ήταν γνωστή στη στρατιωτική ηγεσία, αλλά όχι στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν τώρα μπροστά στις αποκαλύψεις που έρχονται αισθάνεσθε απειλούμενος, το να ζητάτε συνενόχους στο Κοινοβούλιο είναι απλά ένδειξη δειλίας και κακού γούστου’.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Αντώνης Τρακατέλλης, ο οποίος μαζί με το Γερμανό συνάδελφό του κ. Μπρόκ προώθησε την πρόταση κοινού ψηφίσματος για ‘το σύνδρομο των Βαλκανίων’, εξ ονόματος της ομάδας ΕΛΚ – ΕΔ, υποστήριξε ότι από το 1999 είχε θέσει το ερώτημα στην Επιτροπή ‘εάν γίνεται χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσοβο’. Η αρμόδια επίτροπος κ. Βάλστρομ είχε απαντήσει στον κ. Τρακατέλλη λέγοντας ότι ‘δεν είχε ακόμα ενημερωθεί για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου’. Σχολιάζοντας από πλευράς του την παρέμβαση Σολάνα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος τον κατήγγειλε οτι έκανε ‘μία ανήθικη προσπάθεια να παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνένοχό του στις ευθύνες γιά τον ‘μίνι’ πυρηνικό πόλεμο στα Βαλκάνια’. Ζήτησε από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Νικόλ Φοντέν να καλέσει τον πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ να δώσει αμέσως εξηγήσεις ‘γιατί και πώς δόθηκε το πράσινο φως για τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου’ και έθεσε ερωτηματικά για το εάν είναι δυνατόν να παραμένει ο κ. Σολάνα ως ανώτατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ, τη στιγμή που έχουν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επεξήγηση της ψήφου του για την έγκριση της ‘κοινής πρότασης’ (ψήφισε ‘λευκό’) έκανε με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Μ. Παπαγιαννάκης. Θεώρησε θετικό στοιχείο το ότι ζητείται ένα ‘μορατόριουμ’, δηλαδή αναστολή της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, υποστήριξε όμως ότι ‘το επείγον ζήτημα σήμερα είναι η απαγόρευση αυτού του τύπου πυρομαχικών, στόχος ο οποίος δεν καλύπτεται πλήρως από την πρόταση κοινού ψηφίσματος’. Σε ό,τι αφορά ‘το εξίσου επείγον ζήτημα’, όπως είπε, της διαμόρφωσης πολιτικής βοήθειας, πρόληψης και αποκατάστασης σε όλες τις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Παπαγιαννάκης υποστήριξε ότι γίνονται απλώς κάποιες γενικές και αφηρημένες αναφορές. Κατέκρινε το γεγονός οτι το ψήφισμα δεν αναφέρεται καθόλου ‘στις συνεχιζόμενες προσπάθειες συσκότισης και απόκρυψης γεγονότων, ανεξάρτητων ερευνών που γνωρίζουμε όλοι, ακόμα και επίσημων κειμένων των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με την επικινδυνότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου’ και τα μέτρα προφύλαξης που οι χώρες αυτές παίρνουν για τα στρατεύματά τους. Ο κ. Παπαγιαννάκης μίλησε τέλος για την ‘πολιτική μετάλλαξη’, που διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση. ‘Οπως παλαιότερα κάποιοι μας κατηγορούσαν ότι η κριτική μας απέναντι στην πολιτική του Μιλόσεβιτς εξυπηρετούσε το ΝΑΤΟ και τους βομβαρδισμούς του, έτσι τώρα ο κ. Σολάνα μας κατηγορεί οτι η κριτική μας για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ξεχνάει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων του Μιλόσεβιτς’, κατέληξε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση