Και τα έμβρυα έχουν γεύση

Ποιος είπε ότι τα έμβρυα δεν έχουν γεύση; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα γάλλων ερευνητών τα έμβρυα όχι μόνο έχουν γεύση αλλά μαθαίνουν και να αγαπούν τις γεύσεις αυτών των φαγητών που καταναλώνει η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γάλλοι ερευνητές του Εθνικού Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας (CNRS), με επικεφαλής τον Μπενουά Σαάλ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιστημών της Γεύσης (Dijon) εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν 24 νεογέννητα στη μυρωδιά του γλυκάνισου. Σημειωτέον ότι τα νεογέννητα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες στη μία ανήκαν εκείνα, των οποίων η μητέρα έτρωγε γλυκάνισο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και στην άλλη ανήκαν εκείνα, των οποίων η μητέρα δεν είχε καταναλώσει καθόλου γλυκάνισο, κατά το διάστημα της κυοφορίας.

Τα νεογέννητα εκτέθηκαν στην μυρωδιά γλυκάνισου αμέσως μετά τη γέννησή τους και στη συνέχεια εκτέθηκαν και πάλι μετά από πάροδο τεσσάρων ημερών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτίμηση, εάν τα νεογέννητα τελικά συμπάθησαν ή απεχθάνονταν αυτή τη μυρωδιά, όπως διευκρίνισαν χαρακτηριστικά οι γάλλοι ερευνητές στην εξειδικευμένη επιθεώρηση ‘Chemical Sences’ του Δεκεμβρίου. Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν καταναλώσει γλυκάνισο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εκδήλωσαν σαφή προτίμηση στην μυρωδιά της ουσίας αυτής, ενώ αντίθετα εκείνα των οποίων οι μητέρες τους δεν είχαν καταναλώσει γλυκάνισο έδειξαν είτε αποστροφή είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων ουδέτερη συμπεριφορά.

Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη σαφή απόδειξη ότι η μητέρα επηρεάζει, ήδη κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, την προτίμηση του βρέφους της απέναντι σε ορισμένες μυρωδιές, κρίνουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μελέτη της εξάρτησης των βρεφών από ορισμένα προϊόντα, η οποία δημιουργείται ήδη από το εμβρυακό στάδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση