οστεομυελιτηδα | λειομύωμα λεπτου εντερου | νόσος hashimoto | αρρυθμια | καλυβας δημητριος οδοντιατρος

ΑΙΜΟΠΤΥΣΗ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ονομάζεται η αποβολή αίματος ή αιματηρών πτυέλων με το βήχα. Το αίμα που αποβάλλεται έχει συνήθως ζωηρό κόκκινο χρώμα και η ποσότητά του κυμαίνεται από ελάχιστες γραμμώσεις μέχρι και λίτρα. Όταν η ποσότητα του αποβαλλόμενου αίματος υπερβαίνει τα 200-600 ml το 24ωρο, αναφέρεται σαν μαζική αιμόπτυση.

Παθήσεις που προκαλούν αιμόπτυση

Τα συχνότερα αίτια αιμόπτυσης είναι η χρόνια βρογχίτιδα και οι βρογχεκτασίες, αν και μπορεί να υποκρύπτονται και άλλες σοβαρότερες καταστάσεις όπως καρκίνος του πνεύμονα, φυματίωση, πνευμονική εμβολή ή στένωση της μιτροειδούς καρδιακής βαλβίδας. Αυτοπεριοριζόμενη ελάχιστη ποσότητα αιματηρής απόχρεμψης μπορεί περιστασιακά να προκληθεί κατά τη διάρκεια έντονου βήχα, που συνοδεύει λοιμώξεις του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητος ο αποκλεισμός της προέλευσης του αίματος από το ρινοφάρυγγα, τον οισοφάγο και το στομάχι.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.