φυσικοθεράπευτικο προγραμμα σε ασθενης με τετραπληγια | πολυδιψια | ΜΑΖΟΧΙΣΤΗΣ

ΒΗΧΑΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος για τα οποία ο ασθενής αναζητεί ιατρική παρέμβαση. Συγχρόνως αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος, γιατί με το βήχα απομακρύνονται ξένα σώματα και παθολογικές εκκρίσεις των πνευμόνων.

Μηχανισμός πρόκλησης του βήχα

Ο βήχας αποτελεί είτε ηθελημένη ενέργεια του ανθρώπου προκειμένου να απομακρύνει κάποιο ξένο σώμα από τις αεροφόρες οδούς, είτε ακούσια αντίδραση που προκαλείται από αντανακλαστικό ερεθισμό του κέντρου του βήχα που εντοπίζεται στον προμήκη. Κατά τον βήχα προηγείται βαθιά εισπνοή που ακολουθείται από σύγκλιση της γλωττίδας και σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει η πίεση στις αεροφόρες οδούς, διανοίγεται απότομα η γλωττίδα και εξέρχεται απότομα ο αέρας με ταχύτητα που αγγίζει αυτήν του ήχου, παράγοντας το βήχα.

Αιτιολογία

Οι περισσότερες από τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι δυνατό να εκδηλωθούν με βήχα. Έτσι οι φλεγμονές του πνεύμονα (βρογχίτιδα, πνευμονία), οι όγκοι του πνεύμονα (καλοήθεις και κακοήθεις), το βρογχικό άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα), οι χρόνιες κοκιωματώδεις νόσοι (φυματίωση, σαρκοείδωση), η πνευμονική εμβολή και η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών ή ξένων σωμάτων, αποτελούν αίτια οξέος και χρόνιου βήχα.

Χαρακτήρες του βήχα

Σε κάθε περίπτωση βήχα, θα πρέπει να αναζητούνται οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες του. Αυτοί είναι:
· Ο χρόνος έναρξης του βήχα
· Η συχνότητα
· Ο ρυθμός του κατά τη διάρκεια του 24ώρου
· Η παρουσία απόχρεμψης (ξηρός ή παραγωγικός βήχας)
· Ο ηχητικός χαρακτήρας του βήχα

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.