ΒΗΧΑΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος για τα οποία ο ασθενής αναζητεί ιατρική παρέμβαση. Συγχρόνως αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος, γιατί με το βήχα απομακρύνονται ξένα σώματα και παθολογικές εκκρίσεις των πνευμόνων.

Μηχανισμός πρόκλησης του βήχα

Ο βήχας αποτελεί είτε ηθελημένη ενέργεια του ανθρώπου προκειμένου να απομακρύνει κάποιο ξένο σώμα από τις αεροφόρες οδούς, είτε ακούσια αντίδραση που προκαλείται από αντανακλαστικό ερεθισμό του κέντρου του βήχα που εντοπίζεται στον προμήκη. Κατά τον βήχα προηγείται βαθιά εισπνοή που ακολουθείται από σύγκλιση της γλωττίδας και σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει η πίεση στις αεροφόρες οδούς, διανοίγεται απότομα η γλωττίδα και εξέρχεται απότομα ο αέρας με ταχύτητα που αγγίζει αυτήν του ήχου, παράγοντας το βήχα.

Αιτιολογία

Οι περισσότερες από τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι δυνατό να εκδηλωθούν με βήχα. Έτσι οι φλεγμονές του πνεύμονα (βρογχίτιδα, πνευμονία), οι όγκοι του πνεύμονα (καλοήθεις και κακοήθεις), το βρογχικό άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα), οι χρόνιες κοκιωματώδεις νόσοι (φυματίωση, σαρκοείδωση), η πνευμονική εμβολή και η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών ή ξένων σωμάτων, αποτελούν αίτια οξέος και χρόνιου βήχα.

Χαρακτήρες του βήχα

Σε κάθε περίπτωση βήχα, θα πρέπει να αναζητούνται οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες του. Αυτοί είναι:
· Ο χρόνος έναρξης του βήχα
· Η συχνότητα
· Ο ρυθμός του κατά τη διάρκεια του 24ώρου
· Η παρουσία απόχρεμψης (ξηρός ή παραγωγικός βήχας)
· Ο ηχητικός χαρακτήρας του βήχα

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση