Πήραμε τη ζωή μας λάθος. Θα αλλάξουμε ζωή;

Πήραμε τη ζωή μας λάθος. Θα αλλάξουμε ζωή;Οταν η κατάθλιψη εξελίσεται στη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τότε φαίνεται πως έχουμε πάρει τη ζωή μας λάθος. Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ), η οποία μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος αποφάσισε να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του 2001, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ασθένειες που οφείλονται σε ψυχολογικές και διανοητικές διαταραχές. Με το μήνυμα «stop the exclusion – dare to care», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Σταματήστε τον αποκλεισμό – Τολμήστε να Νοιαστείτε”, η Π.Ο.Υ προσπαθεί να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα, προκειμένου η φροντίδα για την ψυχική υγεία να λάβει την θέση που της αρμόζει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν στις μέρες μας, από ψυχολογικές και διανοητικές διαταραχές – από κατάθλιψη έως τη νόσο Aλτσxάιμερ και την επιληψία – και εντός των επομένων δύο δεκαετιών τα θύματα αυτού του τύπου των ασθενειών αναμένεται να σημειώσουν ραγδαία αύξηση. 46,5% των ανθρώπων με νευροψυχιατρικές διαταραχές πάσχουν από κατάθλιψη, 10% είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ενώ 3,5 % πάσχει από επιληψία. Χαρακτηριστικό είναι ότι την δεκαετία του 1990, οι πέντε στις 10 περιπτώσεις ανικανότητας για εργασία οφειλόταν σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Μια άλλη σημαντική διάσταση του προβλήματος είναι ο κοινωνικός στιγματισμός και αποκλεισμός των ανθρώπων αυτών, γεγονός που επιδεινώνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την κατάσταση των ανθρώπων αυτών. Η εκστρατεία ενάντια σε αυτόν τον αποκλεισμό έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό δήλωσαν οι υπεύθυνοι της ΠΟΥ, οι οποίοι αποφάσισαν ότι το μήνυμα που θα χαρακτηρίζει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία στις 7 Απριλίου, θα επικεντρώνεται σε αυτήν ακριβώς την παράμετρο.

Εξετάζοντας κανείς τα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις καταστάσεις, διαπιστώνει ότι είναι πάρα πολλά και ποικίλουν ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε κοινωνία. Αυτό εξηγεί και την διαπίστωση ότι οι νευροψυχολογικές διαταραχές δεν αποτελούν χαρακτηριστικό των ανεπτυγμένων κρατών, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το άγχος της ζωής στις σύγχρονες πόλεις, οι δύσκολες συνθήκες ζωής για εκατομμύρια παιδιά και εφήβους σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και ο πόλεμος και η βία που μαστίζουν πολλές περιοχές του πλανήτη, δημιουργούν το κατάλληλο υπόστρωμα για την ανάπτυξη αυτών των παθήσεων. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι με την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση