Οι Ελληνες απαισιόδοξοι για το 2001

Οι Ελληνες συμπεριλαμβάνονται στους λαούς του κόσμου, που αναμένουν ότι το 2001 θα είναι χειρότερο του 2000. Αυτό προέκυψε από σχετική έρευνα, που διεξήχθη στην Ελλάδα με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, από την εταιρία Icap για λογαριασμό της Gallup International, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε 70 χώρες, με στόχο την αποτύπωση των απόψεων των λαών σχετικά με τη νέα χρονιά.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζεται ως η περισσότερο απαισιόδοξη χώρα ανάμεσα στις χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ, σε αντίθεση με πέρυσι, όπου είχε συμπεριληφθεί στις πιο αισιόδοξες. Συγκεκριμμένα, το 39% των Ελλήνων αναμένει το 2001 να είναι χειρότερο απο το 2000, το 32% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο, ενώ το 21% πιστεύει ότι θα είναι το ίδιο. Ετσι οι Ελληνες, όχι μόνο εμφανίζονται ως ο περισσότερος απαισιόδοξος λαός της ΕΕ, αλλά ανατρέπεται και η περυσινή αισιοδοξία μας, όπου το 47% των Ελλήνων δήλωνε ότι το 2000 θα είναι καλύτερο του 1999.

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση για το 2001, η πλειοψηφία των Ελλήνων (49%) περιμένει να είναι μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες, ενώ το 32% θεωρεί ότι το 2001 θα είναι το ίδιο με το 2000 και μόλις το 13% αναμένει οικονομική ευημερία. Την ίδια στιγμή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ εμφανίζονται να πιστεύουν περισσότερο ότι η οικονομική κατάσταση το 2001 θα παραμείνει ίδια με το 2000 (47%) και λιγότερο είτε ότι θα υπάρξει οικονομική ευμάρεια (21%) είτε ότι θα υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες (26%).

Στον κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που εκφράζει σε τόσο υψηλό ποσοστό (60%) την άποψη ότι η ανεργία το 2001 είτε θα αυξηθεί πολύ (30%) είτε θα αυξηθει λίγο (30%). Στην υπόλοιπη ΕΕ μόνο το 4% πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί πολύ και το 21% ότι θα αυξηθεί λίγο. Παράλληλα οι Ελληνες σε ποσοστό 56% δηλώνουν, ότι θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην ανεύρεση εργασίας, αν έμεναν άνεργοι, ενώ μόνο το 27% πιστεύει ότι θα έβρισκε δουλειά αρκετά γρήγορα. Για το ίδιο θέμα οι πολίτες της ΕΕ, σε ποσοστό 53% πιστεύουν ότι θα έβρισκαν γρήγορα δουλειά, ενώ το 36% θεωρούν ότι η ανεύρεση εργασίας θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Τέλος στην ερώτηση αν το 2001 θα είναι μια χρονιά ήσυχη, χωρίς πολλές διεθνείς συγκρούσεις, μια χρονιά ταραγμένη με πολλές διεθνείς φιλονικίες ή μια χρονιά σαν τη φετεινή, οι Ελληνες πολίτες πιστεύουν κατά 9%, ότι η χρονιά θα είναι ήσυχη, κατά 39% ότι θα είναι τα ίδια με το 2000 και κατά 38% ότι θα είναι μια χρονιά με ταραχές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση