λοιμωξη | palindromisi kili disfagia | Λαγονοψωητης | πολύποδες σιγμοειδους | νεανικη ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι συνέπειες από τη χρήση όπλων ουρανίουΣε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, εκφράζονται οι έντονες ανησυχίες του για τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία τόσο των άμαχων όσο και των μαχόμενων, η χρησιμοποίηση από το ΝΑΤΟ των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επισημαίνεται επίσης η ευθύνη των κυβερνήσεων που στήριξαν άμεσα ή έμμεσα τις επιχειρήσεις κτα΄της Γιουγκοσλαβίας, καθώς οι συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες.

Σύμφωνα με την οργάνωση «η χρήση όπλων εξαντλημένου ουρανίου συνιστά μια μορφή ακήρυκτου και συγκαλυμμένου πυρηνικού πολέμου. Προσθέτει νέα διάσταση στο έγκλημα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Όπως επίσης αποκτά νέα διάσταση ο σύγχρονος πόλεμος γενικά: απάνθρωπος, με όπλα μαζικής καταστροφής που σκορπούν το θάνατο με όλο και πιο ύπουλους τρόπους σε μαχόμενους και αμάχους, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Εδώ και χρόνια πολλοί αγωνίζονται για την κατάργηση των όπλων DU, αλλά η βιομηχανία όπλων επιμένει στην παραγωγή τους. Οι στρατιωτικοί επισημαίνουν τα τακτικά πλεονεκτήματα των όπλων αυτών, ενώ η άποψη του αμερικανικού Πενταγώνου είναι ότι η βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα επικαλύπτει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η ζωή ή ο άνθρωπος δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου.

Είναι μεγάλη η ευθύνη των κυβερνήσεων που στήριξαν, άμεσα ή έμμεσα, την επέμβαση στο Κόσοβο, για τις συνέπειες τόσο στους ανθρώπους όσο στη φύση και στην παραγωγή, εφόσον το ουράνιο δεν διασπάται για εκατομμύρια χρόνια. Δεν μας πείθει η έκπληξή τους, διότι οι συνέπειες από τη χρήση των νέων όπλων ήταν εκ προοιμίου γνωστές, ιδίως μετά από το Σύνδρομο του Κόλπου στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Βοσνία. Η ιστορία δυστυχώς δείχνει ότι οι συνέπειες από τη ραδιενέργεια στα Βαλκάνια θα γίνονται χρόνο με το χρόνο πιο μεγάλες. Καταρρέει ο μύθος του διαχωρισμού της πολεμικής και ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Τα όπλα αυτά προκύπτουν από την καθετοποίηση της πυρηνικής παραγωγής, με την αξιοποίηση του ουρανίου που προκύπτει ως απόβλητο των πυρηνικών προγραμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που εμμένουν στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι αυτοί που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή των όπλων εξαντλημένου ουρανίου. Η πυρηνική ενέργεια συνιστά την πιο καταστροφική και παράλογη μορφή ενέργειας.

Τέλος πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι όπλα εξαντλημένου ουρανίου έχει προμηθευτεί και η Ελλάδα. Ο αμερικανικός στρατός δέχεται πως τα επίπεδα έκθεσης για όσους χειρίζονται τα όπλα δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε περίοδο ειρήνης και αναφέρει 2,5mGyr/hr στην επιφάνεια μιας σφαίρας ουρανίου, δόση ισοδύναμη με μια ακτινογραφία θώρακος κάθε μια ώρα. Ο αόρατος κίνδυνος από τις ακτινοβολίες υφίσταται τόσο για μαχητές, στόχους, αμάχους, πρόσφυγες και επαναπατριζόμενους πληθυσμούς, όσο και για όσους τα χειρίζονται σε περίοδο ειρήνης. Η δημοσιοποίηση της πραγματικής κατάστασης των κινδύνων από το Σύνδρομο των Βαλκανίων, η ανάληψη ευθυνών, η τιμωρία των δολοφόνων του περιβάλλοντος, της φύσης και του ανθρώπου καθώς και η δημιουργία συνθηκών παγκοσμίως ώστε να μην ξαναεμφανιστούν τέτοιου είδους κίνδυνοι, αποτελεί πλέον έντονο αίτημα όλων όσων ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη».

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.