Η Ιαπωνία μπλοκάρει το βοδινό κρέας από την Ευρώπη

Μετά το θόρυβο που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η ‘νόσος των τρελών αγελάδων’, η Ιαπωνία αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές βοδινού κρέατος και παραγώγων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την πρόταση αυτή υπέβαλε προς την ιαπωνική κυβέρνηση ομάδα επιστημόνων και ο υπουργός Γεωργίας της Ιαπωνίας, κ. Μασανόρι Χαγιάσι εξέτασε τις προτάσεις τους τις οποίες και απεδέχθη, ως ένα μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση της ασθένειας των τρελλών αγελάδων στη χώρα.

Από το μέτρο αυτό πλήττονται άμεσα 15 χώρες της Ενωσης, όπως και η Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Γεωργίας, ο ο οποίος συμπλήρωσε ότι ‘Πρόκειται για ένα μέτρο μεγάλου εύρους. Οπως έπραξε και η ΕΕ, η απαγόρευση τούτη βασίζεται στην αρχή της πρόληψης’.
Μολαταύτα, η απαγόρευση τούτη έχει πολύ μικρή σημασία για την αγορά της Ιαπωνίας, καθώς το ποσοστό των εισαγωγών από την ΕΕ είναι πολύ μικρό και αντιστοιχεί στο 0.1% των συνολικών ετησίων εισαγωγών, σε αντίθεση με το αντίστοιχο ποσοστό, που εισάγεται από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και το οποίο ανέρχεται στο 95%. Συγκεκριμένα και αναφερόμενοι σε απόλυτους αριθμούς η Ιαπωνία στο διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου είχε αγοράσει μόλις 740 τόννους βοδινό από την ΕΕ, επί συνόλου εισαγωγών 784.600 τόννων, ενώ εισήγαγε και 1500 τόνους εντοσθίων από βοοειδή και 27 λίτρα κατεψυγμένου σπέρματος που χρησιμοποιείται για την τεχνητή γονιμοποίηση αγελάδων.

Σημειωτέον ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τις 13 Δεκεμβρίου την πλήρη απαγόρευση των κρεαταλεύρων, που θεωρείται η κύριος γεννεσιουργός αιτία για τη νόσο των τρελλών αγελάδων. Επιπλέον έχει αποφασισθεί να σταματήσει η χρήση παραγώγων από μηρυκαστικά στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών. Βέβαια οι Ιάπωνες δεν έχουν καταληφθεί από έντονη ανησυχία για τη ‘νόσο των τρελών αγελάδων’, καθώς δεν έχει αναφερθεί ακόμα κανένα κρούσμα στη χώρα τους. Ωστόσο, όπως δηλώνουν πολλοί εστιάτορες, λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και αρνούνται να σερβίρουν βοδινό κρέας προερχόμενο από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κ. Τσικάρα Χασεγκάουα ‘Από τότε που δημιουργήθηκε το θέμα, πριν από μερικά χρόνια, η εταιρία αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό βοδινό κρέας. Ολο το κρέας που παίρνουμε προέρχεται από την Αμερική’. Σημειωτέον ότι ο κ. Χασεγκάουα είναι ιδιοκτήτης μεγάλου εστιατορίου στο Τόκιο, το οποίο σερβίρει ως σπεσιαλιτέ ένα πιάτο με βοδινό κρέας, το ‘σάμπου-σάμπου’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση