Ξεκινούν δοκιμές εμβολίου κατά του AIDS

Στις αρχές του επόμενου χρόνου πρόκειται να ξεκινήσουν οι δοκιμές ενός εμβολίου κατά του AIDS, το οποίο παρασκευάστηκε έπειτα από μελέτη σε πόρνες που ζουν σε μια φτωχογειτονιά του Ναϊρόμπι στην Κένυα. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός υγείας της χώρας κ. Σαμ Ονγκέρι. Η ιδιαιτερότητα αυτού του εμβολίου έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που σχεδιάζεται ειδικά για την καταπολέμηση εκείνου του στελέχους του ιού HIV, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αφρική και οι δοκιμές θα γίνουν σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Το εμβόλιο αυτό παρασκευάστηκε από Κενυάτες και Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι βασίστηκαν σε δεδομένα που προέκυψαν από ιατρικές έρευνες και εξετάσεις, που έγιναν σε πόρνες της περιοχής Μαζένγκο, του Ναϊρόμπι, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι είχαν επανειλημμένα εκτεθεί στον ιό, δεν μολύνθηκαν ποτέ από αυτόν. ‘Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στις γυναίκες αυτές που είναι οι αφανείς ηρωίδες. Μας πρόσφεραν πολύτιμα στοιχεία που βοήθησαν στη συγκέντρωση επιστημονικών αποδείξεων’, επισήμανε ο κ.Ονγκέρι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια των Εργαστηρίων για την Αξιολόγηση του Εμβολίου κατά του AIDS, που έγιναν στην πρωτεύουσα της Κένυας.

Το εμβόλιο αυτό, που δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες σε υγιείς εθελοντές στην Βρετανία, είναι το πρώτο που έχει ως στόχο το στέλεχος ‘Α’ του ιού, το οποίο επικρατεί στις υποσαχάριες χώρες, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό. ‘Με δεδομένο ότι τα δύο τρίτα των φορέων ζούν στην περιοχή αυτή, οι δοκιμές είναι πολύ σημαντικές’, τόνισε ο κ. Βίκτορ Ζονάνα, της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Εμβόλιο κατά του AIDS. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως οι δοκιμές στην Κένυα, όπου κάθε ημέρα μολύνονται περίπου 500 άνθρωποι, θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, αμέσως μόλις προετοιμαστούν τα νέα εργαστήρια του πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι, αλλά και όταν η κυβέρνηση της χώρας εγκρίνει ορισμένες λεπτομέρειες, απαραίτητες για τη λειτουργία των εργαστηρίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση