δερματιτιδα σε σκυλο | κλοπιδογρελη ανεπιθυμητες ενεργειες | ρήξη μήτρας αιτιες | μυαλγια και πυρετος

Τσερνομπίλ: Το τέλος ενός εφιάλτηΕκλεισε οριστικά την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 13:17, με το πάτημα ενός κουμπιού από ένα μηχανικό του εργοστασίου, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, όπου το 1986 είχε σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία του πλανήτη. Ενα δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 15000 ανθρώπους, ενώ σημάδεψε για πάντα την υγεία εκατομμύρια άλλων, ιδίως παιδιών, που γεννήθηκαν μετά από αυτό. Στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Κίεβο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Λεονίντ Κούτσμα, έδωσε τη διαταγή της οριστικής διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου, που διαβιβάστηκε στο θάλαμο ελέγχου του τελευταίου εν λειτουργία αντιδραστήρα, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης.

Πριν 14 χρόνια, στις 26 Απριλίου 1986 και στις 1.26 π.μ., κατά την διάρκεια πειραματικής διακοπής ενός από τα συστήματα ασφαλείας, στα πλαίσια ενός ελέγχου της δυναμικότητας της μονάδας, εκρήγνυται ο τέταρτος αντιδραστήρας του σοβιετικής κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου. Ακολουθεί σειρά ισχυρών εκρήξεων, που προκλήθηκαν από υπερθέρμανση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα και το εργοστάσιο καταστρέφεται ολοκληρωτικά, στέλνοντας ένα τεράστιο ραδιενεργό νέφος στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και σε πολλά ακόμη ευρωπαϊκά κράτη. Τόνοι ραδιενεργού στρόντιου, καίσιου, ιωδίνης και πλουτώνιου εξαπλώνονται σε έκταση εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από το Τσερνομπίλ έως τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Οι σοβιετικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν την έκταση της τραγωδίας, παραδεχόμενες με καθυστέρηση ότι 30 άτομα είχαν πεθάνει τις πρώτες εβδομάδες μετά την έκρηξη. Χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Σοβιετική Ένωση κινητοποιούνται από το Κομμουνιστικό Κόμμα για να καθαρίσουν τη μολυσμένη περιοχή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σήμερα ανάπηροι, ενώ ορισμένοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ολοκληρώνεται η κατασκευή της "σαρκοφάγου", ενός ειδικού περιβλήματος γύρω από τον αντιδραστήρα, που θα προστατέψει για 30 τουλάχιστον χρόνια το περιβάλλον από την ακτινοβολία.

Σύμφωνα με επίσημες ουκρανικές πηγές το δυστύχημα του Τσερνομπίλ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 15.000 ανθρώπων, μέσα στο διάστημα των 15 ετών. Εκτιμάται ωστόσο ότι η υγεία 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, από τα 50 εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός της Ουκρανίας, επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό από την έκρηξη. Ανάμεσά τους είναι περίπου 1,26 εκατομμύρια παιδιά. Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς που καταγράφηκαν στα παιδιά της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 150% ύστερα από το δυστύχημα, ενώ τριπλασιάστηκε ή και τετραπλασιάστηκε, στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό αυτό σταθμό.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.