πιπερια μικρη glikia | εμφυσηματικοί ασθενεις | διευρυνση μεσοθωρακιου | ιογενεις λοιμωξεις συμπτωματα

Η Ε.Ε. θα επιβάλει τα 'ελαφρά' τσιγάρα, παρά τους κινδύνους τουςTο όριο του 1mg νικοτίνης στα τσιγάρα σχεδιάζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τα ‘ελαφρά’ τσιγάρα, που περιέχουν μικρές ποσότητες νικοτίνης και πίσσας αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων. Το γεγονός αυτό αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας της Κοπεγχάγης Jyllands-Posten. Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Υγείας της Δανίας, με την υποστήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, συστήνει στην κυβέρνηση της χώρας να αποδεχτεί την ευρωπαϊκή οδηγία για το όριο περιεκτικότητας νικοτίνης, που αναμένεται να ισχύσει από το 2003.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, μελέτες τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ‘ελαφρά’ τσιγάρα και στη κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των αδενοκαρκινωμάτων, ενός είδους καρκίνου του πνεύμονα. Η εξήγηση στηρίζεται στο γεγονός ότι οι καπνιστές ‘ελαφρών’ τσιγάρων συνηθίζουν να εισπνέουν τον καπνό πιο βαθιά, απ'ότι όσοι καπνίζουν πιο βαριά τσιγάρα, ενώ θεωρείται ότι ο εθισμός των νέων και όσων καπνίζουν για πρώτη φορά είναι ευκολότερος στα ‘ελαφρά’ τσιγάρα.

Ο κ. Λαρς Λάντεγκααρντ, επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Όδενσε, δυτικά της Κοπεγχάγης, προειδοποιεί ότι υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος από τα ελαφρότερα τσιγάρα γιατί οι νέοι είναι ευκολότερο να αρχίσουν να τα καπνίζουν συστηματικά, γιατί η γεύση τους είναι πιο ευχάριστη. Συμπληρώνει δε ότι η ΕΕ πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή της οδηγίας μέχρι να υπάρξουν νέα στοιχεία.

Η υπουργός Υγείας της Δανίας κ. Σόνια Μίκελσεν δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εμποδίσει τη συγκεκριμένη οδηγία, αναφέροντας ότι ‘Γνωρίζω πως τα χαμηλότερα ποσοστά νικοτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε συστηματικότερο κάπνισμα και πως τα ελαφρά τσιγάρα δεν είναι απαραίτητα λιγότερο επικίνδυνα από τα άλλα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να απαγορευτούν οι παραπλανητικές περιγραφές ‘light’ ή ‘mild στα πακέτα΄’. Ταυτόχρονα, η κ. Μίκελσεν κατηγόρησε την Skandinavisk Tobakskompagni, την μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Σκανδιναβίας, γιατί επί 25 χρόνια αποκρύπτει στοιχεία που δείχνουν γιατί τα ‘ελαφρά’ τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από τα κανονικά, ενώ ήδη από το 1967, η καπνοβιομηχανία είχε δεχθεί από την British American Tobacco, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, εμπιστευτική έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές εισπνέουν βαθύτερα περισσότερο καπνό, όταν καπνίζουν τσιγάρα με χαμηλά ποσοστά νικοτίνης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.