τσιμπουρι σκυλου | σκληρο χειλος κολπου

Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών


Στις 12 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Εντουάρ Εριό της Λυών στην Γαλλία έγινε από τον καθηγητή Jean-Michel Dubernard η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών. Η πολύπλοκη αυτή χειρουργική επέμβαση, την οποία πραγματοποίησε 50μελής χειρουργική ομάδα, διήρκεσε 17 ώρες και ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Ο ασθενής στον οποίο τοποθετήθηκαν τα δύο μοσχεύματα ονομάζεται Denis Chatelier, είναι 33 χρονών, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα και πατέρας 2 παιδιών. Ο κ. Chatelier, έχασε το 1996 τα δύο του χέρια από τον αγκώνα και κάτω, όταν εξερράγη στα χέρια του αυτοσχέδιο πυροτέχνημα.

Οι γιατροί επέλεξαν τον συγκεκριμένο ασθενή που είναι ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος, τόσο για την άριστη φυσική του κατάσταση, η οποία ήταν απαραίτητη προκειμένου να ανταπεξέλθει στην βαρύτητα της επέμβασης, όσο και για την ισχυρή θέληση που τον διακρίνει και η οποία θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την επώδυνη και ιδιαίτερα δύσκολη μετεγχειρητική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον κ. Chatelier παρακολουθούσε επί ένα χρόνο πριν την επέμβαση ειδικός ψυχολόγος, ενώ στα διάφορα προεγχειρητικά στάδια πήραν μέρος συνολικά 50 γιατροί και τεχνικοί.

Ο Denis Chatelier ζήτησε να του γίνει η επέμβαση όταν έμαθε για την πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση χεριού που έγινε και αυτή από τον καθηγητή Jean-Michel Dubernard στον Νεοζηλανδό Clint Hallam τον Σεπτέμβρη του 1998. Η περίπτωση μάλιστα του Clint Hallam ξαναήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, καθώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δεν μπορούσε να ακολουθήσει την πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή που ήταν απαραίτητη για την διατήρηση του μοσχεύματος.

Ενδεικτικό της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα αυτό της χειρουργικής είναι ότι στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αυστρία μια ανάλογη επέμβαση διπλής μεταμόσχευσης χεριών στην πανεπιστημιακή κλινική του Innsbruck. Επικεφαλής της χειρουργικής ομάδος ήταν ο καθηγητής Raimund Margreiter, ενώ ο λήπτης ήταν ένας 45χρονος αστυνομικός που έχασε τα δύο του χέρια σε έκρηξη βόμβας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.