πονοδοντος απονευρωση | τραυματικα ελκη στο στομα | πολυποδας εντερου | λοιμωξη αναπνευστικου

ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Άλλες ονομασίες

ASD (Atrial Septal Defect)

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η παραμονή ενός ελείμματος κατά την δημιουργία του μεσοκολπικού διαφράγματος, του διαφράγματος δηλαδή, που διαχωρίζει τον αριστερό από τον δεξιό κόλπο της καρδιάς, το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία του αίματος μεταξύ των 2 κόλπων.

Παθογένεια

Οι πιέσεις του αίματος που επικρατούν μέσα στον αριστερό κόλπο είναι γενικά υψηλότερες από αυτές στον δεξιό. Ετσι η παθολογική ροή αίματος γίνετια από την κοιλότητα υψηλών πιέσεων (αριστερός κόλπος) στην κοιλότητα χαμηλών πιέσεων (δεξιός κόλπος). Επομένως αρτηριακό αίμα πέφτει στον δεξιό κόλπου όπου υπάρχει φλεβικό. Κάτω όμως από ορισμένες συνθήκες (όπως π.χ. όταν αναπτυχθεί πνευμονική υπέρταση) τότε δημιουργείται αντίστροφη ροή από δεξιά προς τα αριστερά με αποτέλεσμα φλεβικό αίμα να μπεί στην συστηματική κυκλοφορία και να προκαλέσει κυάνωση. Αυτή η αντιστροφή της ροής από δεξιά προς τα αριστερά, αποκαλείται τότε σύνδρομο Eisenmenger.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Είναι καλή. Πάντως περιορίζεται η μέση ηλικία ζωής παρόλο ότι υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν και την έβδομη δεκαετία ζωής.

Κλινική εικόνα

Συνήθως μέχρι την ηλικία των 40 η νόσος διαδράμεια ασυμπτωματικά η ανακαλύπτεται τυχαία σε κλινική εξέταση από το «φύσημα» που υπάρχει. Σπανίως εμφανίζονται εκδηλώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ή συνδρομο Eisenmenger με κυάνωση.

Μετά τα 40 οι ασθενείς παρουσιάζουν αρρυθμίες (συνήθως υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και κολπικό πτερυγισμό, η κολπική μαρμαρυγή), εκδηλώσεις δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας (ηπατομεγαλία, οιδήματα κάτω άκρων) και σπάνια σύνδρομο Eisenmenger (κυάνωση, πληκτροδακτυλία, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια).

Διάγνωση

Γίνεται με την ακρόαση όπου ακούγεται το φύσημα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα που μερικές φορές είναι χαρακτηριστικό και το υπερηχογράφημα που θέτει ή πιστοποιεί την διάγνωση και τη σοβαρότητα αυτής.

Αντιμετώπιση

Συνήθως καμία. Οταν αρχίσει η ροή αίματος από δεξιά προς τα αριστερά τότε εφαρμόζεται θεραπεία που είναι συντηρητική με φάρμακα ή χειρουργική με αποκατάσταση του ελείμματος στο μεσοκολπικό διάφραγμα (τελευταία χρησιμοποιείται μία ειδική «ομπρέλλα» για τον σκοπό αυτό).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.