παχαινει η πρωτεινη | εκφυλιστικη οστεοαρθριτιδα γονατου | χοληστερινη τι πρεπει να τρωω

13ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS


Τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η μάστιγα του AIDS στην αφρικανική ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέδειξαν οι εργασίες του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS, που πραγματοποιήθηκε από τις 9-14 Ιουλίου στην Νότιο Αφρική, υπό την αιγίδα του UNAIDS (United Nations AIDS program). Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ήταν συγκλονιστικά. Μόνο στην Νότιο Αφρική, ο μισός πληθυσμός των νέων μέχρι 15 ετών, θα πεθάνει από AIDS, ενώ το 20% του ενήλικου πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό. Ενα ακόμα στοιχείο, που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι το 95% των 13 εκατομμυρίων παιδιών του κόσμου, που έχουν μείνει ορφανά εξαιτίας του AIDS, βρίσκονται στην Αφρική.

Οι προοπτικές για αυτά τα παιδιά, δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας. Ακόμη και εάν δεν έχουν μολυνθεί απο τον ιό-και τα περισσότερα δεν έχουν- είναι καταδικασμένα να μείνουν περιθωριοποιημένα, ανεκπαίδευτα και υποσιτιζόμενα, καθώς κανείς συγγενείς τους δεν τα θέλει. Τα πιο τυχερά από αυτά φιλοξενούνται σε ορφανοτροφεία, ενώ πολλά παραμένουν εγκαταλελειμμένα σε νοσοκομεία, χωρίς ποτέ να έχουν γνωρίσει τι σημαίνει οικογένεια ή σπίτι. Τα πράγματα βέβαια είναι πολύ χειρότερα για τα παιδιά εκείνα που είναι μολυσμένα από τον ιό.

Μια από τις κύριες αιτίες του προβλήματος σύμφωνα με τον διευθυντής του UNAIDS, κ. Dr. Peter Piot, είναι η έλλειψη πόρων που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα πρόληψης και φροντίδας στην αφρικανική ήπειρο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι γι΄αυτό τον σκοπό χρειάζονται τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος. Ο ανεπτυγμένος κόσμος όμως παρακολουθεί το δράμα που εκτυλίσσεται, μάλλον αδιάφορα θα έλεγε κανείς, αφού καμία ουσιαστική υγειονομική βοήθεια δεν παρέχεται. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει το πολύ υψηλό κόστος των αντιϊκών φαρμάκων, γεγονός που τα καθιστά απαγορευτικά για τους κατοίκους της Αφρικής.

Ωστόσο μία καινούργια διαπίστωση αφήνει μιά χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον. Ενα φάρμακο, η νεφιλναβίρη όταν χορηγείται εφάπαξ στην μητέρα φορέα του ΑIDS, προλαμβάνει την μετάδοση του ιού στο νεογέννητο. Το κόστος είναι πολύ μικρό -περίπου 5$- και το όφελος τεράστιο. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνήσεις και οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα αφήσουν και πάλι μόνες τους τις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις και ιεραποστολές.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.