Αυτομεταμόσχευση καρδιάς για αφαίρεση καρκινικών όγκων

Μία γυναίκα, η οποία βρέθηκε να έχει πολλούς καρκινικούς όγκους στην καρδιά της, έχει σωθεί χάρη σε μία ριζική επέμβαση, που περιελάμβανε την προσωρινή αφαίρεση της καρδιάς και την επανατοποθέτηση της. Ο μόνος τρόπος, με τον οποίο οι χειρουργοί θα κατόρθωναν να αφαιρέσουν τους συμπαγείς αυτούς όγκους από την 57 χρονη Joanne Minnich, ήταν να ακολουθήσουν μία διαδικασία ανάλογη με αυτή που ακολουθείται κατά τις μεταμοσχεύσεις. Η διαδικασία, η οποία για το λόγο αυτό ονομάζεται και αυτομεταμόσχευση, περιελάμβανε την αφαίρεση της καρδιάς και την βύθισή της σε ένα παγωμένο αλατούχο διάλυμα, όπου και αφαιρέθηκαν οι όγκοι. Κατά τη διάρκεια της επτάωρης επέμβασης, αφαιρέθηκαν συνολικά τρεις όγκοι. Ενας από αυτούς είχε μέγεθος λεμονιού, ενώ ένας άλλος έγινε αντιληπτός κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η επέμβαση αυτή ήταν και η μοναδική ελπίδα ανάρρωσης της κ. Joanne Minnich.

Η ασθενής βρισκόταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς, όταν ανακάλυψε στο Internet ένα άρθρο για τον χειρουργό Michael Reardon. Οι καρκίνοι αναπτύσσονταν τόσο γρήγορα στην καρδιά της, ώστε ήταν πολύ πιθανό να επιφέρουν τη διακοπή της ζωτικής ροής του αίματος προς την καρδιά, πριν την εξεύρεση του κατάλληλου δότη. Οι όγκοι ήταν μεγάλοι, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα καλύπτονταν τα μεγάλα κενά που θα προέκυπταν στην καρδιά από την αφαίρεσή τους, προκειμένου το όργανο να λειτουργήσει φυσιολογικά, όταν θα επανατοποθετούνταν στο σώμα της ασθενούς, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκε ειδικά επεξεργασμένος ιστός αγελάδος για να καλύψει τα κενά του καρδιακού μυ. Η Joanne θα ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή με χημειοθεραπεία για την διασφάλιση ότι ο όγκος δεν θα υποτροπιάσει. Επίσης θα χρειασθεί και έναν βηματοδότη για να χτυπά η καρδιά της στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η μέθοδος της αυτομεταμόσχευσης είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά το 1983, αλλά τότε ο ασθενής πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ακολούθησαν άλλες δύο επεμβάσεις, εκ των οποίων ο ένας ασθενής είναι ακόμη εν ζωή και είναι καλά. Ο Δρ. Readon δήλωσε ότι πρόκειται για μία σπάνια διαδικασία επειδή ο καρκίνος της καρδιάς είναι σπάνιος. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Houston Methodist Hospital , όπου έγινε η επέμβαση, ανέφερε ότι η ασθενής κ. Minnich είναι καλά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση