Ανησυχίες για τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς

Στο προσκήνιο πάλι οι ανησυχίες, που είχαν εκφραστεί για την ασφάλεια των αντισυλληπτικών χαπιών τρίτης γενιάς και τη σχέση τους με πιθανές θρομβώσεις του αίματος. Νέα έρευνα, που έγινε από γιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, στη Μασαχουσέτη και δημοσιεύεται στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, ισχυρίζεται ότι αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν δεσογεστερόλη (desogestrel), γεστοδίνη (gestodene) και οιστρογόνο, διπλασιάζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων σε σχέση με αντισυλληπτικά παλαιότερης γενιάς.

Ο Δρ. Χέρσελ Ζικ προειδοποιεί ότι ‘Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που δέχονται καλύτερα αυτά τα φάρμακα και το ποσοστό των θρομβώσεων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, κυρίως στις νέες γυναίκες. Αλλά ο κίνδυνος είναι σημαντικός στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες και επίσης σε αυτές με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων, όπως οι παχύσαρκες, υπερτασικές και οι καπνίστριες. Βέβαια τα αντισυλληπτικά έχουν λάβει έγκριση και διατίθενται στην αγορά. Ωστόσο ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει αυτή την ιδιαιτερότητα’.

Εναπόκειται στους ιατρούς που γνωρίζουν πλήρως το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας, να αποφασίζουν για τη σωστή χρήση του κατάλληλου αντισυλληπτικού.

Διαβάστε επίσης