Ενα βήμα μπροστά στην καταπολέμηση του πόνου

Σημαντική ανακούφηση του πόνο που προξενείτε σε βλάβες των νεύρων, εξ΄αιτίας χειρουργικών επεμβάσεων, τραυματισμών ή από κάποια ασθένεια, υπόσχεται μια νέα επαναστατική μέθοδος. Αυτό το είδος του πόνου, που είναι νευροπαθητικής αιτιολογίας, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο στην αντιμετώπισή του, καθώς τα φάρμακα που κατά περίπτωση χορηγούνται δεν μπορούν εύκολα να στοχεύσουν στην περιοχή που νοσεί και να επενεργήσουν εκεί. Χάρη όμως σε αυτή τη νέα μέθοδο, που αναπτύσσει μια ομάδα Αμερικανών και Βρετανών ερευνητών, τα παυσίπονα θα μεταφέρονται απευθείας στις περιοχές που νοσούν και μάλιστα σε μικρότερες δόσεις και με λιγότερες παρενέργειες. Η μελέτη αυτή έγινε από μία διεθνή ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ’ντζελες και του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ στην Βρετανία.

Η καινοτομία της τεχνικής αυτής είναι ότι χρησιμοποιεί για την μεταφορά των παυσιπόνων ομάδες συγκεκριμέων νεύρων, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη του αισθήματος του πόνου πριν αυτό να καταλήξει στον εγκέφαλο. Συνήθως τα παυσίπονα μεταφέρονται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και ταξιδεύουν σε όλο το ανθρώπινο σύστημα, επενεργώντας σε όλα τα μέρη του σώματος, αντί να επενεργούν μόνο στις προβληματικές περιοχές. Αυτό συνεπαγόταν, πολλές φορές, τη παρεμπόδιση της θεραπείας των δυσλειτουργιών του νευρικού συστήματος, καθώς ήταν αδύνατη η χορήγηση απευθείας στο συγκεκριμένο σημείο του τραυματισμού, της απαιτούμενης ποσότητας παυσίπονων, χωρίς την ταυτόχρονη πρόκληση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο ερευνητής Δρ. Aaron Filler, νευροχειρουργός, δήλωσε ότι η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση μίας ένεσης, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, με την οποία θα καταπραύνεται το αίσθημα του πόνου, που θα ένοιωθε κανονικά ο ασθενής και θα διαρκεί μάλιστα αρκετές ημέρες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ. Filler, με τη μέθοδο αυτή δεν θα υπάρχουν πλέον οι συνήθεις παρενέργειες των παυσίπονων, όπως η ναυτία, η υπνηλία και η αναπνευστική δυσχέρεια και συμπληρώνει ότι ο τρόπος, που λειτουργεί αυτή η μέθοδος, μπορεί να την καταστήσει την πρώτη πραγματική φαρμακευτική αγωγή του 21ου αιώνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αναμένεται να οδηγήσουν στην δημιουργία πλήθους νέων φαρμακευτικών σχημάτων, που θα επιλύουν τα προβλήματα στη δυσκολία της μεταφοράς των φαρμάκων, που προορίζονται για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων, όπως εγκεφαλικών, νόσου Αlzheimer, έρπη και έρπη ζωστήρα. Σημειωτέον ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μέθοδο αυτή, χορηγώντας με ένεση παυσίπονα σε αρουραίους. Διαπίστωσαν ότι ήδη από την πρώτη ένεση μειώθηκε κατά 50% η υπερευαισθησία στον πόνο, γεγονός μάλιστα που διήρκησε τέσσερις ημέρες. Διευκρίνησαν δε ότι για να επιτευχθεί το ίδιο ή αντίστοιχο αποτέλεσμα με τα συνήθη φάρμακα, θα έπρεπε να χορηγηθεί 300 φορές μεγαλύτερη ποσότητα του παυσίπονου αυτού, που χορηγήθηκε με αυτή τη μέθοδο. Οι κλινικές δοκιμές της μεθόδου αυτής, για την αντιμετώπιση των νευροπαθητικών πόνων, προβλέπεται ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2002.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση