Γευστικές ακρότητες της εγκυμοσύνης

Γευστικές ακρότητες της εγκυμοσύνηςΟλοι γνωρίζουμε ότι οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν πολύ περίεργες διατροφικές επιθυμίες. Κάποιες από αυτές όμως, δε θα μπορούσε κανείς να τις φανταστεί! Από σχετική στατιστική έρευνα που έγινε σε 200 γυναίκες της Βρετανίας, προέκυψε ότι ορισμένες έγκυες γυναίκες έχουν φάει εκπληκτικά περίεργα πράγματα, όπως παιδικά αθλητικά παπούτσια και καμένα σπίρτα. Επίσης ορισμένες κατανάλωσαν κάποια άλλα είδη, τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιο… φαγώσιμα από τα παραπάνω. Ενδεικτικά παρατίθενται ορισμένες από τις επιθυμίες των γυναικών αυτών:
Παγωτό ξυλάκι βουτηγμένο σε μουστάρδα, παντζάρια καλυμμένα με γαλατόπιτα, σκορδόψωμο με γιαούρτι φράουλας, σοκολάτα χτυπημένη με σως σαλάτας, παγωτό σοκολάτας με γαρίδες και ανανά, κέικ με κόκκους καφέ.

Παρά τις περίεργες γευστικές τους συνήθειες μία στις δέκα γυναίκες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να τρώνε κατά τη διάρκεια της κυήσεως. Εκπρόσωπος της Maternity Alliance δήλωσε ότι οι έγκυες μπορούν να τρώνε άφοβα τα περισσότερα φαγητά, χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά τα αθλητικά παπούτσια είναι μάλλον δύσπεπτα! Σε κάθε περίπτωση πάντως που οι διατροφικές επιθυμίες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα περίεργες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να το συζητήσουν με τον ιατρό τους ή με τη μαία τους.

Η Sarah Schenker, διαιτολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος διατροφής, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια αυτής της έντονης διατροφικής επιθυμίας, που αναπτύσουν οι έγκυες γυναίκες, ωστόσο σύμφωνα με μία θεωρία, το ανθρώπινο σώμα γνωρίζει ποια φαγητά είναι περισσότερο απαραίτητα για την χορήγηση των βασικών θρεπτικών συστατικών και για το λόγο αυτό δημιουργεί αυτή την έντονη επιθυμία για να καλύψει αυτές τις ανάγκες του.

Αυτή η αίσθηση ίσως είναι περισσότερο ανεπτυγμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για θρεπτικά συστατικά. Επίσης άλλος παράγοντας που μπορεί να επιδρά, σύμφωνα πάντα με την κα Schenker είναι οι ορμονικές μεταβολές, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες σε συνδυασμό με τις συναισθηματικές μεταπτώσεις μπορεί να δημιουργούν αυτή την επιθυμία για περίεργα φαγητά. Διευκρίνησε δε ότι είναι δυνατό οι έγκυες να επιθυμούν φαγητά, με τα οποία είχαν ευχάριστους συνειρμούς, ενώ αντίστροφα να αποφεύγουν φαγητά που τους φέρουν στην επιφάνεια δυσάρεστες αναμνήσεις.

Τονίζεται ακόμη, ότι η επιθυμία για αθλητικά παπούτσια ή για καμένα σπίρτα μάλλον συνδέεται με τη μυρωδιά, παρά με τη γεύση γιατί όταν οι ορμόνες της εγκύου ξεχυλίζουν από παντού, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγεί στο να της αρέσει πολύ μία ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά, η οποία πιθανότατα εμάς τους υπολοίπους να μη μας συγκινεί διόλου!

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση