Κτηνιατρική Σχολή: Αθώα τα βοοειδή στην Ελλάδα

Κανένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε βοοειδή δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα εγκεφαλοπάθειας που παρουσιάστηκαν σε πρόβατα δεν έχει αποδειχθεί ότι απειλούν την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων, διαβεβαιώνουν ειδικοί επιστήμονες του ΑΠΘ, οι οποίοι διενεργούν τους ελέγχους για τον εντοπισμό κρουσμάτων της ασθένειας των ‘τρελών αγελάδων’. Ο κος Θεόδωρος Σκλαβιάδης, υπεύθυνος του εργαστηρίου φαρμακολογίας και φαρμακευτικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, από το οποίο (μαζί με το αντίστοιχο εργαστήριο του ΕΘΙΑΓΕ, στη Λάρισα) γίνονται, σε εθνική κλίμακα, οι έρευνες για την ταυτοποίηση της εγκεφαλοπάθειας σε ζώα και ανθρώπους – επιβεβαίωσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, μια μορφή της νόσου εντοπίστηκε σε 20 κοπάδια αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Ωστόσο ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι πρόκειται για την ασθένεια ‘Σκρέπι’ των προβάτων, η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια, χωρίς να υπάρξει ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό και μόνο, αποτελεί κατά τον κ. καθηγητή, την καλύτερη επιβεβαίωση ότι είτε δεν έχει εισέλθει η ασθένεια στην τροφική αλυσίδα ανθρώπων ή ζώων ή ακόμη και αν εισήλθε, δεν είναι επικίνδυνη. Για προληπτικούς, όμως, λόγους, μετά μάλιστα και τη σχετική κοινοτική οδηγία, διαβεβαίωσε ο καθηγητής, ‘τα κοπάδια των αιγοπροβάτων στα οποία εμφανίστηκε η ασθένεια κατεστράφησαν και οι ιστοί ακόμη και των υγιών νεκρών ζώων ελέγχθηκαν από τα εργαστήρια του ΑΠΘ’. Στις παραπάνω έρευνες εκτός από το εργαστήριο ‘Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικής’ της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ συμμετείχαν, επίσης, τα εργαστήρια ‘Παθολογίας’ και ‘Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων’ της ίδιας Σχολής. Οι έρευνες γίνονται στο πλαίσιο επιστημονικού προγράμματος της ΕΕ για την εκτίμηση των διαγνωστικών τεχνικών και την καταγραφή περιστατικών από σπογγώμορφες εγκεφαλοπάθειες.

Από τους ελέγχους αυτούς, εκτός από τα ζώα-ασθενείς, εντοπίστηκαν μόνο δύο πρόβατα-φορείς, τα οποία δεν είχαν νοσήσει. Τέτοια ευρήματα αποτελούν αντικείμενο διεθνούς έρευνας, με σκοπό τη διάγνωση της νόσου, πριν εκδηλωθεί και νοσήσουν άνθρωποι και ζώα. Στην Ευρώπη ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικά προγράμματα για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, στη φάση του υγιούς φορέα και για την καλύτερη ταυτοποίηση των παθογόνων παραγόντων που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Ο κ. Σκλαβιάδης χαρακτήρισε μάλιστα την προσπάθεια αυτή ως ένα από τα πιο ‘όμορφα βιολογικά προβλήματα του σήμερα’, γιατί ο παθογόνος παράγοντας είναι πρωτεϊνικής μορφής και δεν υπάρχουν ανιχνεύσιμα νουκλεϊνικά οξέα, τα οποία σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται υπεύθυνα, για την πρόκληση ιογενών παθήσεων.

Πάντως, ο κ. Σκλαβιάδης τόνισε την ανάγκη συστηματικότερης ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και των κτηνιατρικών αρχών, ώστε να μην ξεφεύγει από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου και ταυτοποίησης (ΕΘΙΑΓΕ και ΑΠΘ) κανένα ενδεχόμενο περιστατικό και να γίνει συστηματική καταγραφή τους σε όλη την επικράτεια, προτείνοντας τη δημιουργία μιας κοινής Επιτροπής από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Γεωργίας. Τέλος επισήμανε την έλλειψη απαραίτητου μηχανισμού που θα κατορθώσει να ‘οδηγήσει’ ένα νεκρό ζώο, που βρίσκεται σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, στα εργαστήρια του ΕΘΙΑΓΕ ή του ΑΠΘ, αποδίδοντας ακριβώς στη γεωγραφική εγγύτητα, το γεγονός ότι και τα 20 κρούσματα εγκεφαλοπάθειας σε πρόβατα εντοπίστηκαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Λάρισας.
Σχετικά δε με τους έξι θανάτους ανθρώπων από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, οι οποίοι σημειώθηκαν στην Κρήτη και ταυτοποιήθηκαν στο εργαστήριο Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ο κ. Σκλαβιάδης διευκρίνησε ότι οι θάνατοι αυτοί χαρακτηρίζονται ως ‘σποραδικής μορφής’, δηλαδή ‘αγνώστου αιτιολογίας’, δεν εμπλέκεται στα αίτια τους η κατανάλωση κρέατος και αποδίδονται σε μετάλλαξη ενός γονιδίου του κρητικού πληθυσμού, το οποίο τον καθιστά περισσότερο ευαίσθητο στην εμφάνιση της ασθένειας αυτής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση