Νέο φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Νέο φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδαΗ ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του κολλαγόνου, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, προσβάλλοντας τις αρθρώσεις τους, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία, δυσκολεύοντας και τις πιο απλές καθημερινές ενέργειες. Τα φάρμακα που χορηγούνταν μέχρι σήμερα προσέφεραν ανακούφιση αλλά δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Νέοι δρόμοι για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανοίγονται με την ανακοίνωση μίας ομάδας βρετανών ερευνητών στη Φιλαδέλφεια που αφορά την αιτία της νόσου.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ανήκει σε μια ομάδα νοσημάτων που καλούνται αυτοάνοσα. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των νοσημάτων είανι ότι ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει κατά λάθος τα δικά του κύτταρα, θεωρώντας ότι είναι ξένα. Στην συγκεκριμένη νόσο ο οργανισμός επιτίθεται στις αρθρώσεις με ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία λέγονται Β κύτταρα και των οποίων η φυσιολογική λειτουργία είναι η παραγωγή αντισωμάτων που προστατεύουν τον οργανισμό από τους ιούς και τα βακτήρια. Εξ΄αιτίας ενός άγνωστου μηχανισμού, αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να παράγουν σε μεγάλες ποσότητες αντισώματα εναντίων των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές βλάβες σ΄αυτές.

Οι βρετανοί ερευνητές πέτυχαν να κατασκευάσουν ένα φάρμακο το οποίο παρεμβένει σ΄αυτήν την διαδικασία καταστρέφοντας τα Β κύτταρα, διακόπτοντας συνεπώς την παραγωγή αντισωμάτων. Το καλό είναι ότι ο οργανισμός έχει την δυνατότητα να επιβιώνει για το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να δημιουργήσει καινούργια Β κύτταρα, τα οποία πλέον δεν παράγουν τα καταστροφικά αντισώμτατα. Ετσι όχι μόνο αντιμετωπίζεται η νόσος, αλλά δεν παρουσιάζονται και περενέργειες από την χρήση του φαρμάκου. Σε σύνολο είκοσι ασθενών, που υπεβλήθησαν στη νέα αυτή θεραπεία, οι περισσότεροι από αυτούς κατόρθωσαν να επανέλθουν στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υπέφεραν από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών. Ο καθηγητής John Klippel, του Ιδρύματος Αρθρίτιδας έμεινε έκπληκτος από την έρευνα και τόνισε ότι προσφέρει μία πολύ ικανοποιητική βελτίωση, που παρόμοια δεν υπάρχει με τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα θεραπείες.

Εκτεταμένες δοκιμές του φαρμάκου, το οποίο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που φέρει την ονομασία rituximab, πρόκειται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα σε ασθενείς πολλών χωρών. Οι ιατροί πάντως ενημερώνουν ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστο πέντε ετών, μέχρις ότου τα νέα αυτά φάρμακα διατεθούν στην αγορά, αλλά τονίζουν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να σημαίνει την αρχή του τέλους της αρρώστιας αυτής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση