Η Εισαγγελία ερευνά για τη νόσο των τρελών αγελάδων

Η Εισαγγελία ερευνά για τη νόσο των τρελών αγελάδωνΤα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ανέφεραν το ενδεχόμενο της εισαγωγής στην Ελλάδα, βοείων κρεάτων υπόπτων για την όσο των ‘τρελών αγελάδων’ από τις χώρες της Αγγλίας και της Γαλλίας, αλλά και διάφορα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, προκάλεσαν την επέμβαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ιωάννη Σακκελάκου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία σημειωτέον χαρακτήρισε κατεπείγουσα.

Η παραγγελία αφορά στη διερεύνηση εισαγωγής όχι μόνο ύποπτων κρεάτων από τη Γαλλία, την Αγγλία και το Βέλγιο, αλλά και καλλυντικών ή άλλων προϊόντων, που για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται ζωικοί ιστοί. Την προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε ο εισαγγελέας της Αγορανομίας κ. Λαζαράκος, ο οποίος καλείται να ολοκληρώσει την εξέταση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα ο Ειδικός Φορέας Ελέχγου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με ανακοίνωση του συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση εγκεφάλων, σπληνός και εντέρων, δηλαδή τμημάτων που περιέχουν νευρικό ιστό και να προτιμούν την κατανάλωση πολύ καλά ψημένου ή μαγειρεμένου κρέατος.

Η ασθένεια των ‘τρελών αγελάδων’ έχει θορυβήσει ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το θάνατο μίας 14χρονης Βρετανίδας, η οποία ήταν και το νεότερο θύμα της νόσου. Στη Βρετανία οι θάνατοι αριθμούνται στους 81, ενώ η κοινή γνώμη έχει ξεσηκωθεί για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις της Βρετανίας. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι πολλοί πρώην υπουργοί και κυβερνητικοί εξανάγκασαν επιστήμονες να παραποιήσουν επιστημονικά ευρήματα για τη νόσο, εις βάρος της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής διυπουργικής επιτροπής για το θέμα αυτό, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θανάτων από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια θα φθάσει στον ένα θάνατο την εβδομάδα, ενώ έως το 2003 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στον ένα θάνατο ημερησίως. Ο αριθμός δε των προβλεπομένων θανάτων, έως το Σεπτέμβριο του 2001 υπολογίζεται σε 1.000 άτομα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ασθένεια εισήλθε στην τροφική αλυσίδα όχι κατά τη δεκαετία του 1980 αλλά μία δεκαετία ενωρίτερα, δηλαδή τη δεκαετία του 1970.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση