Προσέξτε την καρδιά σας πριν είναι αργά

Προσέξτε την καρδιά σας πριν είναι αργάΣύμφωνα με το Γερμανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο, ο αριθμός των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων στη χώρα ανέρχεται στα 280.000 κάθε χρόνο και οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι περίπου τα 80.000 είναι θανατηφόρα. Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Γερμανία από συμφόρηση, καρδιακά επεισόδια και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι αδιαθεσίες αυτές ευθύνονται για το 60% των θανάτων και φαίνεται ότι παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στην ιατρική, αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου.

Οι καρδιοπάθειες και τα σχετικά με αυτές κυκλοφορικά προβλήματα είναι σε έξαρση σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούν ότι σύντομα οι ασθένειες αυτές θα αποτελούν την πιο συνήθη αιτία θανάτου ή ανικανότητας σε περίπτωσης επιβίωσης στις περισσότερες χώρες. Το Παγκόσμιο Ιδρυμα Καρδιολογίας καθιέρωσε την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιολογίας προκειμένου να ενημερώνεται το κοινό καλύτερα για την αποφυγή των ασθενειών αυτών. Στη Φινλανδία, πάντως, ο αριθμός των σοβαρών καρδιακών περιστατικών έχει μειωθεί λόγω της πολύ καλής εκστρατείας πρόληψης που εφαρμόζεται.

Ερευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, επισημαίνει ότι ελάχιστοι από όσους επιζούν από το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο αλλάζουν τρόπο ζωής. Μελέτη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που έγινε σε 5.556 καρδιοπαθείς, αποκάλυψε ότι το 81% αυτών είναι υπέρβαροι ένα χρόνο μετά από τη θεραπεία τους στο νοσοκομείο, περίπου το 61% δεν γυμνάζεται επαρκώς και το 21% συνεχίζει το καπνίζει. Οι πιθανότητες επιβίωσης, πάντως, μετά από δεύτερο έμφραγμα περιορίζονται στις μισές σε σχέση με εκείνες της πρώτου εμφράγματος, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση