Ποιός κοιμάται στο τιμόνι;

Ποιός κοιμάται στο τιμόνι;Αν ροχαλίζετε όταν κοιμάστε, είστε υπέρβαροι ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νυστάζετε όταν οδηγείτε. Σ΄αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησαν γιατροί του νοσοκομείου San Pedro de Alcantara στην Ισπανία, με επικεφαλής τον Dr. Juan F. Masa και δημοσιεύεται στην American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδόσεις στην οδήγηση 4000 ατόμων, εκ των οποίων ένα ποσοστό 3,5% είχε δηλώσει ότι ένοιωθε υπνηλία κατά την διάρκεια της οδήγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και μεγάλο πσοστό τροχαίων ατυχημάτων προκαλείται από νυσταγμένους οδηγούς, δεν είχαν διεξαχθεί μέχρι σήμερα έρευνες, που να εξηγούν τα αίτια αυτής της υπνηλίας.

Οπως αναφέρει ο Dr. Juan F. Masa, οι περισσότεροι οδηγοί που δήλωσαν ότι αισθάνονται νυσταγμένοι όταν οδηγούν, δεν κοιμόντουσαν καλά την νύχτα, εξ΄αιτίας ενός συνδρόμου γνωστού ως “Υπνική Απνοια” (Sleep apnea). Ενα ποσοστό 16% των οδηγών αυτών, παραδέχτηκε ότι είχε κάποια στιγμή κοιμηθεί ενώ οδηγούσε, ενώ ένα ποσοστό 5% είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Η “Υπνική Απνοια” χαρακτηρίζεται από έντονο ροχαλητό και δυσχέρεια στην αναπνοή στην διάρκεια του ύπνου, συνδέεται δε με την ηλικία, την παχυσαρκία και την αρτηριακή υπέρταση. Οπως καταλήγει η έρευνα, η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου, αποτελεί ένα βασικό παράγοντα στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση