βραδυπνοια | επικονδυλιτιδα | εχινοκοκκος | καταγμα μηριαιου | λαχανοσουπα θερμιδες | απονευρωση τραπεζιτη

Ποιός κοιμάται στο τιμόνι;Αν ροχαλίζετε όταν κοιμάστε, είστε υπέρβαροι ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νυστάζετε όταν οδηγείτε. Σ΄αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησαν γιατροί του νοσοκομείου San Pedro de Alcantara στην Ισπανία, με επικεφαλής τον Dr. Juan F. Masa και δημοσιεύεται στην American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδόσεις στην οδήγηση 4000 ατόμων, εκ των οποίων ένα ποσοστό 3,5% είχε δηλώσει ότι ένοιωθε υπνηλία κατά την διάρκεια της οδήγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και μεγάλο πσοστό τροχαίων ατυχημάτων προκαλείται από νυσταγμένους οδηγούς, δεν είχαν διεξαχθεί μέχρι σήμερα έρευνες, που να εξηγούν τα αίτια αυτής της υπνηλίας.

Οπως αναφέρει ο Dr. Juan F. Masa, οι περισσότεροι οδηγοί που δήλωσαν ότι αισθάνονται νυσταγμένοι όταν οδηγούν, δεν κοιμόντουσαν καλά την νύχτα, εξ΄αιτίας ενός συνδρόμου γνωστού ως "Υπνική Απνοια" (Sleep apnea). Ενα ποσοστό 16% των οδηγών αυτών, παραδέχτηκε ότι είχε κάποια στιγμή κοιμηθεί ενώ οδηγούσε, ενώ ένα ποσοστό 5% είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Η "Υπνική Απνοια" χαρακτηρίζεται από έντονο ροχαλητό και δυσχέρεια στην αναπνοή στην διάρκεια του ύπνου, συνδέεται δε με την ηλικία, την παχυσαρκία και την αρτηριακή υπέρταση. Οπως καταλήγει η έρευνα, η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου, αποτελεί ένα βασικό παράγοντα στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.