20ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο: Εμφυτεύματα και Laser ανοίγουν νέους δρόμους

20ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο: Εμφυτεύματα και Laser ανοίγουν νέους δρόμουςΣυνέντευξη με τον Πρόεδρο του Συνεδρίου, καθηγητή κ. Α. Δουκουδάκη

Οι νέες δυνατότητες που δίνουν στον οδοντίατρο τα εμφυτεύματα στην αντιμετώπιση θεραπευτικών προβλημάτων, αλλά και η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στα θέματα της πρόληψης της τερηδόνας και των περιοδοντικών νόσων, ήταν δύο από τα σημαντικότερα συμπεράσματα του 20ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου.Tο Care μίλησε με τον Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητή Προσθετολογίας κ. Αστέριο Δουκουδάκη, για τα σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα του Συνεδρίου, καθώς και για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της Οδοντιατρικής στην Ελλάδα σήμερα, όπως και για τις δυνατότητες των Laser.

Care
Κύριε καθηγητά θα μπορούσατε να μας δώσετε μία πρώτη εκτίμηση για τα συμπεράσματα του συνεδρίου;

Αστέριος Δουκουδάκης
Το συνέδριο κινήθηκε γύρω από τα βασικά θέματα που αφορούν την σύγχρονη οδοντιατρική, όπως είναι η τερηδόνα, οι νόσοι του περιοδοντίου και η θεραπευτική αντιμετώπιση των νωδών ασθενών. Από τις ανακοινώσεις που έγιναν φάνηκε ότι χάρη στα προγράμμτα πρόληψης, στα οποία οι έλληνες οδοντίατροι συμμετείχαν με ενθουσιασμό, η επίπτωση της τερηδόνας στον ελληνικό πληθυσμό και ιδίως στα παιδιά, έχει μειωθεί. Αλλά και οι νόσοι του περιοδοντίου αντιμετωπίζονται καλύτερα απ΄ότι στο παρελθόν. Αν και δεν έχουμε ακριβή ποσοστά, οι κλινικοί οδοντίατροι συγκλείνουν στην άποψη ότι οι ασθενείς πλέον, διατηρούν τα δόντια τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Aυτό δείχνει ότι μπορεί να μην έχουμε πτώση της περιοδοντικής νόσου, αλλά τουλάχιστον έχουμε καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της, συνεπώς μεγαλύτερη επιβίωση των δοντιών. Τέλος, η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των εμφυτευμάτων, αλλάζει ριζικά το τοπίο στην θεραπευτική αποκατάσταση των νωδών ασθενών, δηλαδή των ασθενών εκείνων που έχουν χάσει τα δόντια τους.

Care
Ο Έλληνας μπορεί να εμπιστευθεί τα εμφυτεύματα;

Α.Δ.
Θα ήθελα να πω κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό. Νομίζω ότι ο Έλληνας πρέπει να εμπιστεύεται τον οδοντίατρο του. Η ελληνική οδοντιατρική είναι σημαντική και έχει μία πάρα πολύ καλή θέση στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επομένως, πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Έλληνα οδοντίατρο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ικανότατος αριθμός γενικών οδοντιάτρων αλλά και προσθετολόγων και γναθοχειρούργων, οι οποίοι είναι σωστά εκπαιδευμένοι και έχουν την ανάλογη εμπειρία, ώστε να μπορούν να τοποθετούν εμφυτεύματα. Το ποσοστό επιτυχίας, με τη νέα γενιά εμφυτευμάτων, είναι 90%. Πολλοί αισιόδοξοι μιλούν για πάνω από 95%, αλλά εγώ θα σταθώ στο 90% και επιπλέον με τις νέες αποκαταστατικές τεχνικές και τα νέα υλικά, έχουμε θεαματικά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Care
Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη νομιμοποιηθεί οι ειδικότητες της οδοντιατρικής. Θεωρείτε ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα εμπιστοσύνης στον κόσμο;

Α.Δ.
Οι δύο ειδικότητες που είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα είναι η ορθοδοντική και η γναθοχειρουργική. Πέραν αυτού, υπάρχουν οι εξειδικεύσεις, όπως για παράδειγμα στην προσθετική, στην οδοντική χειρουργική, ή στην ενδοδοντία, που είναι εξ΄ίσου σημαντικές. Λόγοι πολιτικής ίσως, δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να αναγνωρισθούν και αυτές ως ειδικότητες. Νομίζω όμως, ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, θα πρέπει να αναγνωρισθούν γιατί αφήνουμε ένα πεδίο ακάλυπτο, και οποιοσδήποτε μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του κάτι, χωρίς να έχει τις γνώσεις ή την εκπαίδευση. Αυτό που πρέπει συνεπώς να προσέχουν οι ασθενείς, όταν πάνε σε ένα ιατρείο, είναι ότι ο συνάδελφος, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του εξειδικευμένο πρέπει να έχει κάνει τη σωστή εκπαίδευση και να είναι πραγματικά εξειδικευμένος. Δεν μιλάμε φυσικά για ένα μήνα στο εξωτερικό, μιλάμε για εκπαίδευση που είναι τουλάχιστο διετής ή τριετής, Τέτοιες εξειδικεύσεις υπάρχουν αυτή την στιγμή και στο Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχουν τριετή μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία είναι άριστα οργανωμένα και πλαισιωμένα από ικανότατους συναδέλφους.

Care
Η τεχνική των laser αρχίζει και μπαίνει στην καθημερινή πράξη της οδοντιατρικής. Δεδομένου του υψηλού κόστους αγοράς τους, προφανώς θα αυξηθεί και το κόστος της παροχής των υπηρεσιών. Θεωρείτε ότι θα μπορέσει ο Έλληνας να συμμετέχει στην καινούρια χρήση των laser από άποψη κόστους;

Α.Δ.
Τα laser πραγματικά έχουν φοβερό επιστημονικό ενδιαφέρον. Στην οδοντιατρική υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι χρήσεως τους. Η πρώτη αφορά αφορά τη χειρουργική των μαλθακών ιστών, όπου τα Laser χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς ο χρόνος επούλωσης είναι πολύ πιο μικρός από ότι είναι στις συμβατικές χειρουργικές τεχνικές. Η δεύτερη χρήση τους αφορά την αποκοπή σκληρών ιστών, όπως για παράδειγμα την αφαίρεση της τερηδόνας ή την διαμόρφωση της κοιλότητας. Εκεί τα πράγματα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι εξαφανίζεται ο τροχός. Η εξέλιξη βέβαια είναι ραγδαία, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει σ΄αυτό το σημείο. Πιστεύουμε πάντως ότι η τεχνολογία θα μας δώσει στο άμεσο μέλλον ένα laser, που θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, με κόστος που δεν θα είναι απαγορευτικό για τον ασθενή.

Care
Τι νόημα μπορεί να έχει η χρήση των laser όταν το κόστος ενός σφραγίσματος, μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 80.000 δρχ.

Α.Δ.
Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι υπερβολικό το κόστος, τη στιγμή μάλιστα που οι συμβατικές μέθοδοι είναι πολύ πιο οικονομικές και αποδίδουν πάρα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οταν όμως τα laser και μιλάμε για τα laser που κόβουν σκληρούς ιστούς, μπούν στην μαζική παραγωγή, θα έχουν και χαμηλότερο κόστος.

Care
Η παρακολούθηση με τη βοήθεια της τηλεματικής, των επεμβάσεων που γίνονταν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα αυτού του συνεδρίου. Υπάρχει αντίφαση μεταξύ της έκρηξης πληροφορικής, με την πραγματικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα και αφορά τον ευρύτερο χώρο της Υγείας, π.χ. τη μη κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τι τελικό αντίκρυσμα έχουν οι νέες τεχνολογίες στον Έλληνα πολίτη.

Α.Δ.
Νομίζω ότι ένα σημαντικό στοιχείο του συνεδρίου, ήταν ότι είχαμε συνέδρους -πλησιάσαμε τον αριθμό των 2.500 συνέδρων – που ήταν βασικά νέα άτομα, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι τα νέα άτομα θέλουν να επιμορφώνονται. Αυτό ως βασικό στοιχείο. Το δεύτερο ήταν η τηλεματική, που πραγματικά παρουσίασε μεγάλον ενδιαφέρον και έδωσε την ευκαιρία στον οδοντίατρο να επιμορφωθεί σε ορισμένες τεχνικές, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις δείξεις με διαφάνειες ή να τις εξηγήσεις με λόγια. Νομίζω ότι ο Έλληνας ασθενής έχει πολλά να επωφεληθεί από την επιμόρφωση των οδοντιάτρων, η οποία γίνεται σε ένα πάρα πολύ εκτεταμένο και διευρυμένο επίπεδο. Από εκεί και πέρα, όσο αφορά τον τομέα της Υγείας, βρισκόμαστε στη μέση ενός διαλόγου. Νομίζω ότι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να απολαύσει πραγματικά εξαιρετικά συστήματα και κανόνες υγείας, με την προϋπόθεση ότι οι εκπρόσωποι των οδοντιάτρων, τα Πανεπιστήμια, το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, αρχίσουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται πιο ουσιαστικά με στόχο να βοηθήσουν τον Έλληνα ασθενή. Οι δυνατότητες όσον αφορά τους οδοντιάτρους υπάρχουν, καθώς οι νέες τεχνικές γίνονται αποδεκτές με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους. Από κει και πέρα χρειάζεται πάρα πολύ καλή επιμόρφωση των ασθενών, και εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα, όπως περιοδικά, βιβλία, τα μέσα ενημέρωσης κλπ, διότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν επιμορφωμένο ασθενή. Εξ΄ίσου σημαντική όμως είναι και η συνεργασία των επαγγελματικών φορέων με τους κρατικούς φορείς, για να δούμε πως θα μπορέσουμε τα επιτεύγματα αυτά να τα κάνουμε γνωστά στην κοινωνία, να επωφεληθεί η κοινωνία χωρίς το κόστος να φθάσει σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση