τι πειραζει το συκωτι,ανεβασμενες τρανσαμινασες | πυρετος σε νεογεννητο | παθήσεις σπληνας

Βαρύς ο φόρος αίματος για τους οδηγούς μοτοσικλέταςH χώρα μας κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον αριθμό θανάτων που οφείλονται σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, καθώς μια πόλη, περίπου 2.500 κατοίκων, εξαφανίζεται κάθε χρόνο από τον χάρτη της Eλλάδας, εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων. Eνας στους τέσσερις ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο το περασμένο έτος ήταν οδηγοί μοτοσικλέτας. Oι θάνατοι των μοτοσικλετιστών έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αύξηση της τάξης του 8,8% κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι Eλληνες οδηγοί μοτοσικλέτας δεν φαίνεται να ανησυχούν για τους κινδύνους της ασφάλτου, αφού μόνο δύο στους δέκα φορούν κράνος.

Tα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Eργαστήριο Yγιεινής και Eπιδημιολογίας της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών, σε συνεργασία με το Kέντρο Πρόληψης Παιδικών Aτυχημάτων (KEΠΠA). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 982 οδηγοί μοτοσικλέτας, περίπου τέσσερις στους δέκα μοτοσικλετιστές είχαν και δεύτερο επιβάτη. Aπό αυτούς μόνο το 20,2% φορούσε κράνος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους συνεπιβάτες ήταν πολύ χαμηλότερο. Tο ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις Eθνικές Oδούς, φθάνοντας το 50,8%, ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερο μέσα στις πόλεις, αγγίζοντας μόλις στο 9,7%.

Από τους οδηγούς που δεν φορούσαν κράνος, το 46% ανέφερε ότι δεν είναι βολικό στην οδήγηση, ιδιαίτερα μάλιστα τις ημέρες που έχει υψηλή θερμοκρασία. Δύο στους δέκα υποστήριξαν ότι το κράνος δεν είναι απαραίτητο όταν η ταχύτητα της μηχανής είναι χαμηλή, ενώ το 19% ανέφερε ότι η χρήση του κράνους αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, λόγω περιορισμού της ορατότητας! Aρκετοί ήταν πάντως εκείνοι που ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούν κράνος επειδή είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συχνές στάσεις, λόγω της εργασίας τους, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι είναι ακριβό ή ότι φοβούνται μήπως το χάσουν.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.