Γενετική επανάσταση

Γενετική επανάστασηΤην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρόκειται να επικαλεσθεί ένα ζευγάρι στη Σκωτία, προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει το φύλο του επόμενου παιδιού του. Πρόκειται για τον Alan και τη Louise Masterton, ένα ζευγάρι το οποίο έχει ήδη τέσσερις γιούς και μόλις το περασμένο έτος έχασε τη μονάκριβη κόρη του από έκρηξη, που έγινε στο σπίτι τους, όταν ένα εορταστικό μπαλόνι γεμάτο υγραέριο πήρε φωτιά. Από το Μάρτιο και εξής προσπαθούσαν, με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης να αποκτήσουν ένα άλλο κοριτσάκι. Οι προσπάθειές του εμποδίστηκαν ιδιαίτερα από την νομοθεσία της Αγγλίας, η οποία απαγορεύει στα ζευγάρια να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες, όπου η επιλογή αυτή επιβάλλεται για λόγους αυστηρά ιατρικούς, όπως π.χ. όταν υπάρχει στο ζευγάρι κάποιο ιστορικό γενετικής δεσλειτουργίας, η οποία και συνδέεται άρρηκτα με ένα συγκεκριμένο φύλο.

Μέχρι πρότεινος κάθε Αγγλος πολίτης, ο οποίος ήθελε να κάνει χρήση της συγκεκριμένης Ευρωπαικής Νομοθεσίας, έπρεπε να κάνει σχετική αγωγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, γεγονός που αποτελούσε μια διαδικασία δυσβάστακτη οικονομικά αλλά και χρονοβόρα, καθώς η ολοκλήρωση της υπόθεσης θα διαρκούσε περίπου πέντε έτη. Τώρα όμως, που η σχετική Ευρωπαική νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέστη εσωτερικό δίκαιο στην Αγγλία, το ζευγάρι Masterton σκοπεύει να κινήσει δικαστική διαδικασία, για τη διασφάλιση του δικαιώματός του να επιλέξει το φύλο του νέου παιδιού του. Υποστηρίζει δε, ότι στο δικαστήριο θα στηριχθεί κυρίως σε δύο άρθρα της σχετικής Νομοθεσίας, στο άρθρο που αφορά την ενάσκηση του δικαιώματος δίκαιης ακροάσεως ενώπιον των Δημοσίων Οργάνων και στο άρθρο που διασφαλίζει το δικαίωμα σεβασμού κάθε ατόμου ως προς την ιδιωτική και δημόσια ζωή του.

Η Human Fertilization and Embryology Authority, η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της τήρησης ή μη της νομοθεσίας για την επιλογή φύλου, η οποία και κατηγορήθηκε από το ζευγάρι Masterton ότι τους στέρησε το δικαίωμα περί δίκαιης ακροάσεως ενώπιόν της, ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει με συμπάθεια την περίπτωση του ζευγαριού και δεν έχει ακόμη απορρίψει την αίτησή τους, ωστόσο δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιτρέπει την χρήση της δυνατότητας επιλογής φύλου, μόνο για ιατρικούς λόγους, όταν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος το ζευγάρι να μεταφέρει στα παιδιά του ορισμένες γενετικές δυσλειτουργίες, οι οποίες συνδέονται μόνο με ένα συγκεκριμένο φύλο και εμφανίζονται μόνο σε αυτό.

Σημειωτέον ότι οι Masterton προέβησαν σε αυτή την ενέργεια ακριβώς μία εβδομάδα μετά την περίπτωση ενός ζευγαριού Αμερικανών, το οποίο ήλθε αντιμέτωπο με ένα τεράστιο ηθικό δίλημα, όταν προκειμένου να σώσει τη ζωή της εξάχρονης κόρης τους Molly, η οποία έπασχε από μία σπάνια μορφή αναιμίας και έπρεπε πολύ σύντομα να υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, αποδέχθηκε να εμφυτευθεί στη μήτρα της γυναίκας, ένα έμβρυο το οποίο επήλθε, ως αποτέλεσμα πειραμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης των θεραπόντων ιατρών τους, και το οποίο επιλέχθηκε να είναι ο τέλειος δότης εμβρυικών κυττάρων, για τη μικρή Molly. Ηδη το ζευγάρι έλαβε τα αποτελέσματα του σχετικού τεστ, που θα έδειξαν ότι στέφθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση στη μικρή Molly των εμβυικών κυττάρων, που ελήφθησαν από τον ομφάλιο λώρο του νέου αδελφού της Adam. Bρισκόμαστε αναμφίβολα σε μία εποχή γενετικής επανάστασης, όπου τα ζευγάρια θα είναι πλέον σε θέση όχι μόνο να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους, αλλά ενδεχομένως να προκαθορίζουν και αυτές τις ιδιότητές του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση