λοξυγκας σε μεγαλη ηλικια | σπυρι στα εσωτερικα χειλη του αιδιου | μεσογειακη αναιμια και κυηση

Η θαλιδομίδη στη μάχη κατά του καρκίνουΠολλοί θυμούνται την εποχή που η θαλιδομίδη θεωρήθηκε υπαίτια για την πρόκληση καταστροφικών συνεπειών στα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες που χρησιμοποίησαν το φάρμακο αυτό για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φάρμακο αποσύρθηκε από την αγορά στη δεκαετία του εξήντα και από τότε και εξής επιτρεπόταν η χρησιμοποίησή του μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για τη θεραπεία κάποιων συμπτωμάτων της λέπρας.

Τον τελευταίο καιρό όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θαλιδομίδη μπορεί να αναστείλει άμεσα την ανάπτυξη και επανεμφάνιση των καρκινικών κυττάρων του μυελού των οστών στο πολλαπλό μυέλωμα, το οποίο προσβάλλει περίπου 13.500 άτομα ετησίως στις Η.Π.Α. και υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει το 2% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην The New England Journal of Medicine.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η θαλιδομίδη εμποδίζει το μυέλωμα, θεωρείται πιθανόν ότι αυτό συμβαίνει είτε με τη διακοπή της παροχής αίματος προς τους όγκους, είτε προκαλώντας την έκκριση παραγόντων καταπολέμισης του καρκίνου. Οι μελετητές του καρκίνου δηλώνουν ότι χορήγησαν καθημερινές δόσεις θαλιδομίδης σε 84 ασθενείς με μυέλωμα, οι οποίοι είχαν υποτροπιάσει και ανακάλυψαν ότι ήταν πολύ αποτελεσματική τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους όσο και στην αύξηση του μέσου όρου επιβίωσής τους, σε ποσοστό 58% μέσα σε περίοδο ενός έτους. Σημειωτέον ότι μεταξύ αυτών που βοηθήκαν από τη θαλιδομίδη περιέχονταν ασθενείς που είχαν υποτροπιάσει και μετά από υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας.

Υπάρχουν και άλλες ενδεχόμενες θεραπευτικές εφαρμογές της θαλιδομίδης σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει που μπορεί να καταλήξει μία επιστημονική έρευνα. Η θαλιδομίδη, μπορεί να υπήρξε ένα επικίνδυνο ηρεμιστικό για τις εγκυμονούσες μητέρες, στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα, αλλά υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυναμικό αντικαρκινικό παράγοντα στη νέα χιλιετία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.